De avonturen van megahond Max

Coverafbeelding van: De avonturen van megahond Max

Trefwoord(en)
honden
opgroeien
avontuur
vriendschap
humor

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

De Nederlandse uitgeverij Boycott lanceert vaak originele schatten uit Oost-Europa in een Nederlandse vertaling. Zoals deze verbazingwekkende verhalenbundel die oorspronkelijk verscheen in 1981 in Tsjechië.
Doorheen 7 verhalen lees je over het reilen en zeilen van de megahond Max.
Alles begon bij de kleine Alenka die zichzelf Aja noemde. Zij wilde een leuk hondje, en na wat aandringen kocht papa voor haar een kleine, schattige puppy. Max vrat voor tien en groeide als kool. Hij groeide overal uit, tot papa uiteindelijk een stal voor hem bouwde. Max was niet alleen bijzonder door zijn grootte, maar nog meer doordat hij op een dag bleek te kunnen praten. Tot verbazing en schrik van velen, hoewel Max het altijd goed bedoelde. In het circus wilden ze hem zeker houden. Maar Max wist beter. Want hij had een boodschap te doen voor zijn baasje. Toen hij het vat bier leegdronk, stopte hij met groeien in de hoogte. Maar in de breedte deinde hij nog wel uit. Dus moest hij op sport. En daar bewees hij dat hij de snelle paarden best afkon. De lauwerkrans om zijn nek en de portie haver als prijs vond hij maar niks. Maar de worst vond hij heerlijk. Met velletje en al! Toen hij met Aja mee naar school ging, deed hij erg zijn best om goed te leren. Maar als megahond is dat niet zo eenvoudig. Hoewel, al snel kon hij zijn naam schrijven. En toen hij in de auto van papa stapte en ermee naar de stad reed, liep niets als gewenst. Maar avontuurlijk was het wel. Daarna werd hij kampioen verspringen met de veren van de oude sofa. Want papa had hem de opdracht gegeven: “Hop even naar de kiosk en haal de krant voor me.” En dat hoppen ging daarmee zo goed… Tot slot begon het te kriebelen en werd zijn wereld te klein daar bij Aja en haar ouders. Hij trok erop uit en belandde op een schip. Waarmee hij vlotjes deze verhalenbundel uitvoer. Op weg naar…

Voorlezen is een feest met deze uitbundige verhalen vol kolder en waanzinnige fantasie. De megahond Max verdient al meteen je grootste sympathie en je leeft moeiteloos mee met zijn grootse avonturen. Meer nog, ze doen je na afloop verder dromen over meer en grootser. Want de makers van deze verhalenbundel spreken met gemak je eigen verbeelding aan.
De uitgebreide tekst klinkt lichtjes ouderwets, wat het geheel een gepaste sfeer geeft van verhalen uit vervlogen tijden. Heerlijk! Vooral de vele knipogen in de tekst of taalspelen die volwassenen zullen doen grinniken van stil plezier maken het geheel bijzonder.
De kleurrijke prenten vol details zijn al even grotesk als de verhalen zelf. De illustrator tekende en kleurde in een heerlijke naïeve stijl mensen en dieren die met gemak de realiteit overstijgen.

Eric Vanthillo - juni 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Rudolf Čechura

Illustrator
Jiři Šalamoun

Uitgeverij
Boycott   


Jaartal
2022

ISBN
9789492986443

Aantal pagina's
90

Prijs
€21,95


Vertaald uit
Tsjechisch

Originele titel
Příhody Maxipsa Fíka

Vertaler(s)
Edgar De Bruin