De appel van Magritte

aanrader Coverafbeelding van: De appel van Magritte

Trefwoord(en)
beeldende kunst
surrealisme
informatie
fantasie

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

In opdracht van ‘The Museum of Modern Art’ in New York waagt Verplancke zich aan Magritte en het surrealisme. Een meer dan geslaagde match die verrast en verwondert.
Het verhaal opent met René, een eenzaam mannetje dat niet kan slapen. Hij is een schilder die wel weet hoe hij moet schilderen, maar niet weet wat. ’s Morgens schrikt het lege doek hem af, net als de lege wereld.
Zijn pogingen om een appel te schilderen lukken niet en langzaam valt hij in slaap. In zijn slaap wordt hij overvallen door dromen en daar lukt het wel. In zijn dromen schildert hij een schilder die een appel schildert, een hoed en een appelhoed, herkenbare objecten in vreemde combinaties met verzonnen namen, woorden bij objecten die andere betekenissen oproepen, en nog veel meer.
In zijn dromen verlegt hij grenzen en komt er geen einde aan. Hij stapt in zijn schilderijen en er weer uit, het onmogelijke maakt hij mogelijk en het buitengewone gewoon.
Tot hij bevrijd wegvliegt in de lucht tussen de wolken.
Of is dat een ander mannetje?… En is dat nu echt of niet?…

Verplancke combineert naadloos fictie met non-fictie. Hij baseert zich op het leven en werken van Magritte maar geeft er een stevige persoonlijke toets aan. In zijn eigen, herkenbare tekenstijl sluipen vele elementen van Magritte binnen. Een fijne combinatie die onze blik en fantasie op scherp stellen. Zo valt er heel wat te ontdekken en zijn de linken met de werken van Magritte origineel en verrassend. De weinige tekst is helder en juist. Geen woord te veel of te weinig. Het verhaal bouwt zich langzaam op en gunt je de tijd om het personage te leren kennen en aan te voelen, maar eens de dromen zich opdringen komt er geen einde aan. Vanaf dan is het één groot schilderfeest. Heerlijk om als lezer/kijker in te vertoeven.
Een meer dan geslaagd geheel dat in niemands boekenkast mag ontbreken! Vandaar een stevige aanrader!

Eric Vanthillo - oktober 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Klaas Verplancke   

Illustrator
Klaas Verplancke   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2016

ISBN
9789401439268

Aantal pagina's
38

Prijs
€16,99