De andere weg

Dit magisch-realistische verhaal leest als een Japans sprookje.
De setting en de sfeer zijn gedetailleerd uitgewerkt, waardoor het geheel je meeneemt in een roes waarbij traagheid en magie elkaar bezielen tot een verhaal dat je licht betoverd.
Het begint terwijl de stoelenspringers van hun stoelen sprongen. Het eiland beefde en vier zwaluweitjes rolden uit hun nest. Kikaru en zijn vrienden waren zingend op weg naar Ringo en Chika om bij hen het begin van de lente te vieren. Toen Taiki zag dat Kikaru de vier zwaluweitjes had meegenomen, schrok hij erg. Kikaru beloofde hem dat hij de eitjes terug in het nest zou leggen. Ondertussen zou hij twee weken door de bergen trekken op zijn eentje. De volgende dag namen de vrienden afscheid en ging Kikaru op pad. Terwijl hij op een moment de zwaluw achterna holde, gleed hij uit en belandde hij in een beekje. Hij kermde van de pijn en zonk weg in een diepe coma…

Koubaa schrijft dit verhaal met zuinige, haast poëtische pen. Zij wikt en weegt haar woorden en schept sferen die het verhaal bepalen en voorstuwen. Bewondering voor de natuur en de Japanse cultuur zijn dominant aanwezig.
Dit wordt nog versterkt door de gedetailleerde prenten. De Graef schildert imponerende beelden die beklijven. Zij slaagt erin om met respect voor de Japanse cultuur toch haar eigen wereld te scheppen waarin het verhaal zich ontwikkelt.
Ook nog een welverdiende pluim voor de vormgeving door Dries Desseyn. Hij houdt het geheel luchtig en de afwisseling van paginagrote prenten met kleine afbeeldingen tussendoor zijn in balans.
Zo maakt hij hiervan een geschenkboek dat zowel jong als oud (volwassen) kan bekoren.

Eric Vanthillo - november 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Laïla Koubaa

Illustrator
Stefanie De Graef

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2019

ISBN
9789462914070

Aantal pagina's
46

Prijs
€19,95