De allergrootste

aanrader Coverafbeelding van: De allergrootste

Trefwoord(en)
piraten
vrouwen
China

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

De zesjarige Shi Yu werkt in erbarmelijke omstandigheden in een theehuis in Kanton. Wanneer ze in contact komt met leeftijdsgenoot Li Wei verandert haar leven voorgoed. Onder leiding van zijn grootvader wordt ze geïntroduceerd in de krijgskunst. Als ze een paar jaar later ontvoerd wordt door piraten van de Gouden Draak, werkt ze zich al snel op tot de schrik van de Chinese zee.

In een paar maanden tijd schreef Davide Morosinotto een boek van bijna 600 pagina’s. Dat kan heel slecht of waanzinnig goed uit pakken. Morosinotto, bekend van o.a. De verloren bloem van de sjamaan en Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw, weet gelukkig wat hij doet. ‘De allergrootste’ vertelt het levensverhaal van Yu, ook wel bekend als piratenkoningin Ching Shih. Die laatste heeft de Chinese zeeën écht onveilig gemaakt in de 18de en 19de eeuw. Morosinotto romantiseerde haar leven en mengde er wat magisch realisme door. Het resultaat? In één woord: geslaagd! Het boek leest als een lofzang op de vrouw. Hoewel Yu doorheen haar leven vaak (semi)afhankelijk is van mannen, slaagt ze er elke keer in zich los te maken en voor zichzelf te kiezen. Als je dan weet dat deze vrouw echt bestaan heeft, kan je niet anders dan bewondering voor haar hebben. Al mag je natuurlijk niet vergeten dat ze als piraat ook verantwoordelijk was voor vele gruwelijkheden. Dat daar in het boek snel wordt overgegaan, is natuurlijk wel te verwachten.
Rebecca Dautremer heeft Yu een gezicht gegeven in haar prijswinnende stijl. Morosinotto schrijft vlot en slaagt er in om het hele boek lang de spanning er in te houden. Dat doet hij o.a. door af en toe tijdsprongen te maken. Dat laatste kan een lezer uit het verhaal halen of er voor zorgen dat personages niet goed genoeg uitgewerkt worden, maar daar is in ‘De allergrootste’ geen sprake van. Het enige puntje van kritiek? De lange namen- en begrippenlijst vooraan in het boek werkt demotiverend en is weliswaar interessant maar niet noodzakelijk. Morosinotto heeft een indrukwekkende historische coming-of-age roman geschreven. ‘De allergrootste’ is een onvergetelijke aanrader.

Mathilde Lemm - november 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Davide Morosinotto

Illustrator
Rébecca Dautremer   

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2022

ISBN
9789464290370

Aantal pagina's
598

Prijs
€22,50


Vertaald uit
Italiaans

Originele titel
La piu grande

Vertaler(s)
Manon Smits   
Pieter van der Drift