De allerbeste mama van de hele wereld

aanrader Coverafbeelding van: De allerbeste mama van de hele wereld

Trefwoord(en)
dieren
moeders
kinderen
natuur

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Zoveel mama’s in de wereld maar wie is er nu de allerbeste? Een vossenmama, een olifantenmama of misschien een zeepaardjespapa? Of toch gewoon die van jou?

De allerbeste mama van de hele wereld combineert de schoonheid van een prentenboek, de vlotte tekst van een leesboek en de interessante weetjes van een informatief boek. Al weegt dankzij de illustraties van Benjamin Lacombe die schoonheid toch wel het meest door. De Franse illustrator is al jaren niet meer weg te denken uit de wereld van de prentenboeken. Met geliefde titels als Madame Butterfly, Carmen en Swinging Christmas zijn er maar weinig kinderkamers waar zijn boeken niet te vinden zijn. Hij werkte al verschillende keren samen met Sébastien Perez bijvoorbeeld voor De tovenaar van Oz en Frida. Beide mannen slaan opnieuw de handen in elkaar. Hoewel ze ditmaal een informatief boek maken, heeft hun literaire werk duidelijk invloed gehad. Laat je dus zeker niet tegenhouden als je bij non-fictie meteen aan stoffige boeken denkt.  De allerbeste mama van de hele wereld is alles behalve dat. Het is vol leven, magisch en wondermooi. Dat begint al bij de schutbladeren. Als er een behangfabrikant zich geroepen voelt, ik neem alvast een paar rollen af. Twintig mama’s nemen deel aan de wedstrijd voor beste moeder van de wereld. Van de koekoeksmoeder die haar eigen gebreken kent en de spinnenmoeder die het ultieme offer brengt tot de berenmoeder die haar jongen lang bij zich houdt en de nijlpaardenmoeder die met gevaar voor eigen leven roofdieren afweert. Niet alle moeders zijn even heldhaftig, maar wel zijn ze allemaal sterk en liefdevol. In twee of drie korte alinea’s vertelt Perez meer over de manier waarop de jongen ter wereld komen, waar ze hun eerste momenten doorbrengen en hoe ze verzorgd worden door hun mama. Je merkt duidelijk dat Perez voornamelijk fictie schrijft. Zijn teksten lezen vlot en de stijl spreekt enorm aan. Op de pagina met tekst voorziet Lacombe twee kleine prenten: bovenaan een schattig jong, onderaan pootafdrukken van moeder en kind. Op de andere pagina kan hij volledig zijn gang gaan. Daar schetst hij moeder en jong(en) in hun natuurlijke habitat. Soms op een wit vlak (deze dieren krijgen op de volgende dubbele pagina een indrukwekkende illustratie), maar meestal schitteren ze tegen een kleurrijke en gedetailleerde achtergrond. Het geheel is adembenemend mooi.
De allerbeste mama van de hele wereld is het ultieme cadeau voor een first time mom of om Moederdag te vieren. Want de allerbeste mama van de hele wereld is toch ongetwijfeld die van jou?

Mathilde Lemm - juli 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Sébastien Perez

Illustrator
Benjamin Lacombe   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2022

ISBN
9789462916364

Aantal pagina's
65

Prijs
€24,95


Vertaald uit
Frans

Originele titel
La Meuilleure Maman du Monde

Vertaler(s)
Pim Lammers