De afspraak

Coverafbeelding van: De afspraak

Trefwoord(en)
groepsrelaties
familierelaties

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Kwinten heeft het niet gemakkelijk thuis. Zijn vader is werkloos en heeft een drankprobleem. Hij werkt zijn agressie uit op zijn zoon terwijl zijn vrouw lijdzaam aan de zijlijn blijft. Nikolai wordt dan weer erg gepest op school en vindt thuis geen luisterbereidheid van zijn ouders. Enkele mannen uit de buurt begrijpen hem wel en nemen hem onder hun hoede. Beide jongens hebben een afspraak om 8 uur in het Centraal Station. Maar wel om een totaal andere reden.

Het verhaal wordt door de auteur verteld, afwisselend vanuit het standpunt van één van beide jongens en naar het einde toe ook nog van een meisje dat een belangrijke rol speelt. Het tijdsverloop is niet chronologisch. Er wordt teruggesprongen in de tijd om duidelijk te maken hoe het hele gebeuren tot deze ochtend heeft geleid. Toch moet gezegd worden dat het leven van deze jongens wel heel erg dramatisch verloopt. Er is niet één lichtpuntje in hun bestaan en blijkbaar kunnen ze bij helemaal niemand terecht. Deze jongeren hadden misschien beter contact opgenomen met de organisatie die achteraan in het boek wordt meegegeven om hun situatie te bespreken en er iets aan te veranderen. Of in hun school contact gezocht met vertrouwenspersonen die daar tegenwoordig aanwezig zijn. Nu blijven ze zich in hun ellende wentelen tot ze het niet meer aankunnen en tot een drastische daad overgaan.
Beide jongens kennen elkaar niet maar hun pad heeft zich op een bepaald moment wel gekruist. Toch blijkt dit een beslissend gegeven te zijn in de afwikkeling van het verhaal. Dit is niet echt heel geloofwaardig.
Een doordringend kommer-en-kwel verhaal van twee jongeren die kampen met een probleem waarvoor ze geen oplossing vinden in hun omgeving en daardoor een beslissing nemen die in hun ogen juist lijkt, maar het niet is.

Pol Van Damme - november 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Michael Sels

Uitgeverij
Van Halewyck   


Jaartal
2018

ISBN
9789461318350

Aantal pagina's
257

Prijs
€17,99