Dat stomme boek

Coverafbeelding van: Dat stomme boek

Trefwoord(en)
ADHD
reizen
zoektochten
familie

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

ADHD’er Ivan krijgt op school de opdracht een boek te schrijven. Dat vindt hij maar niks en daarom bedenkt hij onmiddellijk de titel: ’Dat stomme boek’. Wanneer hij door zijn moeder opgetrommeld wordt om samen met haar en zijn zus hun vader te gaan zoeken, bedenkt hij dat hij die zoektocht op papier kan zetten. Voor hij het weet, heeft hij veel meer geschreven dan verwacht. De reis met zijn moeder en zus loopt dan ook helemaal anders dan voorzien, omdat zijn vader schijnbaar steeds van plek verandert. Onderweg ontmoet Ivan ook nog de roodharige Engelse Jo en haar hond Max. Nadat ze elkaar 3 keer toevallig ontmoeten, vinden ze dat geen toeval meer en trekken samen op. Maar is dat wel zo’n goed idee?

Dit verslag van Ivan zit vol vaart en gedachtesprongen. Daarin voel je zijn ADHD alle kanten opspringen. Hij probeert zijn gedachten, die een stroom van associaties zijn, onder controle te houden, maar brengt daardoor ook de lezer in een leesversnelling. Wanneer al wat Ivan neergeschreven heeft toch net iets anders in elkaar blijkt te zitten, voel je pas hoe zijn gedachten alle kanten op kunnen springen. Dat geeft een extra kijk op de leef- en gedachtewereld van een jongere met ADHD. De personages werden raak getypeerd en hebben allemaal hun eigenaardige kantjes. Het is dan ook een boeiend reisverslag geworden, met een zeer onverwacht einde. Intrigerend.
Dit boek uit 2013 is al aan zijn negende druk toe, en terecht. Het blijft een actueel verhaal waarin liefde voor taal en vlotte dialogen zorgen voor een fijne leeservaring. Ivan neemt je mee op reis, zowel in zijn gedachtenwereld als in de zoektocht naar zijn vader.

Mik Ghys - mei 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Tiny Fisscher   

Uitgeverij
Volt   


Jaartal
2024

ISBN
9789021489742

Aantal pagina's
158

Prijs
€12,50