Dat had ik ook gekund – maak je eigen meesterwerk

‘Dat had ik ook gekund’, een cliché dat je vaak hoort in musea bij het zien van schilderijen en ander beeldend werk, inspireerde de makers tot deze bundel vol opdrachten waarmee menig kind (en ouder?) gestimuleerd wordt om het zelf te proberen. Tegelijkertijd verwoorden ze ook netjes waarom kunst er vaak zo eenvoudig uit kan zien, maar het niet is. Of hoe het idee alleen al een heel leven kan leiden. Dit illustreren ze met de uitspraak van Sol LeWitt: “Alleen al een idee kan een kunstwerk zijn”.
Na een korte, verduidelijkende inleiding, kan je meteen aan de slag.
Met niet minder dan 27 hedendaagse kunstenaars dagen zij je uit om je eigen kunstwerk te maken, geïnspireerd door de technieken en de stijl van hen: Kandinsky, Mondriaan, Miro, Basquiat, Magritte, Bourgeois, Warhol en vele anderen.
Per kunstenaar lees je eerst een korte, heldere beschrijving van zijn of haar stijl en techniek, doorspekt met leuke weetjes. Deze pagina is steeds rijkelijk geïllustreerd, zodat meteen duidelijk is waar de betreffende kunstenaar voor staat. De volgende pagina’s zijn dan de doe-pagina’s, waarin je duidelijke opdrachten krijgt om stapsgewijs je kunstwerk te maken.
Een knap opzet, maar de makers hebben wat veel hooi op hun vork genomen. Door de veelheid aan kunstenaars blijft het geheel op de oppervlakte en mis je diepgang. Vaak lijkt het daardoor eerder op nabootsen en mankeert de stap van het zelf creëren erna.
Maar laat dat de pret niet bederven.
Deze veelheid aan info en stijlen is tegelijkertijd ook een rijkdom. En de diepgang moet je dan misschien zelf gaan zoeken in andere boeken of op het internet. Want inspireren hiertoe doet dit werk zeker!
Vandaar is dit de ideale (actieve) kunsteducatie!

Eric Vanthillo - januari 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Gary Panton
Jocelyn Norbury

Illustrator
Guy Field   

Uitgeverij
BBNC   


Jaartal
2021

ISBN
9789045326580

Aantal pagina's
128

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
I Could Have Done That

Vertaler(s)
Heleen Kleiboer