Dát bedoel ik, zei de zalm

April is de Maand van de Filosofie, de maand waarin – in Nederland en Vlaanderen – allerlei activiteiten worden georganiseerd. Het thema van 2023 is ‘weerloos en waardevol’. En daar hoort een filosofisch kinderboek bij, dat deze keer door Joke van Leeuwen geschreven werd: een vlot te lezen verhaal vol filosofische gedachten, ideeën en vraagstellingen die je aan het denken zetten. De stijl is van Leeuwen ten voeten uit: luchtig, verrassend en eigenzinnig.
Het geheel bestaat uit 20 korte hoofdstukjes waarin telkens 2 voorwerpen of personages elkaar ontmoeten en een kort gesprekje hebben. Terwijl elke keer een origineel conflict de spanning gaande houdt stellen zij vragen en opperen zij gedachten.
Alle hoofdstukjes volgen elkaar op als een estafetteloop, waarin telkens het stokje wordt doorgegeven aan de volgende. Starten doet het met een pluisje van een wollen trui dat door de wind wordt weggeblazen. Het pluisje eindigt op het oor van een kampioen die net een beker in ontvangst neemt. Door het krabben aan haar oor valt de beker op de grond en rolt deze in de rivier. Daar ergert een zalm zich aan haar opdringerige aanwezigheid. De beker wordt opgevist en een zandkorrel wil ook op het droge. Door een turbulentie in de rivier lukt haar dat en daar ontmoet ze een denker. De denker ontmoet de paardenbloem, en de paardenbloem de regenworm. En zo gaan de ontmoetingen verder: de zilvermeeuw, het net, de hond, de liniaal, het autootje, en veel meer. Tot terug bij het pluisje, waarbij de cirkel van bijzondere ontmoetingen rond is.
Elke ontmoeting zit vol fijne filosofische bespiegelingen: Weet de wind waar hij vandaan komt? Hoe kan een kleine zandkorrel een hele wereld zijn? Bloeien mensen ook? En hoe doen ze dat? Is een plat, klein autootje nog steeds een autootje, ook al kan je er niet meer mee spelen? Hoe oud is een straatsteen en vanaf wanneer begint zijn leven te tellen? Enzovoort.
Het praten van de voorwerpen en de discussies vol conflicten leiden vaak tot grappige situaties die je doen verder lezen.
Joke van Leeuwen slaagt er met glans in om je te doen nadenken en tegelijkertijd amuseert zij je met fijne lectuur over tal van weerloze maar waardevolle creaturen die elkaar ontmoeten. De zwart-wit-prenten van haar hand verluchten het geheel op gepaste wijze.
En om het helemaal af te maken vind je op deze webpagina nog een aantrekkelijk document met filosofische vraagstellingen bij het boek.
Een totaalpakket filosoferen voor jong én oud om U tegen te zeggen. Een aanrader!

Geplaatst voor de longlist van de Vlaamse literaire prijs de Boon kinder- en jeugdboeken 2024.

Eric Vanthillo - april 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Joke van Leeuwen   

Illustrator
Joke van Leeuwen   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2023

ISBN
9789045128450

Aantal pagina's
95

Prijs
€13,50