Dasja – oftewel het leven van een pup

aanrader Coverafbeelding van: Dasja – oftewel het leven van een pup

Trefwoord(en)
honden
vriendschap
klassiekers
humor
fotograferen

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Soms word je aardig verrast in het jeugdboekenlandschap. Zoals bij de uitgave van dit hebbeding dat oorspronkelijk werd uitgegeven in 1933 in Tsjechië. Karel Čapek (1890-1938), wereldberoemd Tsjechisch schrijver van boeken, theater, columns, reisverhalen, krantenartikelen, detectives, en nog meer, beschrijft, tekent, fotografeert en ondergaat (!…) hierin het leven van zijn pup Dášeňka. In 1935 verscheen het boek reeds in het Nederlands onder de titel ‘Tuuntje of het leven van een jonge hond’. Nu is er deze nieuwe eigentijdse editie in een opvallende en uiterst verzorgde vormgeving en een mooie vertaling van Edgar de Bruin, bekend vertaler van Tsjechische literatuur.
Het boek bestaat uit 5 delen. In een eerste deel beschrijft Čapek met veel liefde en een milde humor het leven van zijn hond, een ruwharige foxterriër, een brutale maar lieve wildebras. In vier hoofdstukjes lees je over Dasja als pasgeborene tot hij opgegroeid is en het huis moet verlaten (tot spijt van haar moeder Iris en de schrijver zelf). In een tweede deel beschrijft hij hoe moeilijk het was om foto’s te maken van Dasja. Zelfs de verhaaltjes die hij verzon en hem vertelde, hielden de hond niet of nauwelijks op zijn plaats. Die verhaaltjes lees je in een derde deel. Af en toe lukte het wel en maakte hij ontwapenende foto’s van de hond. Die foto’s vind je in het vierde deel. Met daarna, in een vijfde deel, een nawoord van de vertaler waarin het geheel netjes gekaderd wordt.
Een pak leesvoer vol warme verwondering en plezier in dit kleine boekje.
De taal van Čapek is uitgebreid. Hij spreekt de lezer toe en vertelt zo over de hond op een licht ouderwetse wijze, wat het geheel drenkt in een sfeer van prettige nostalgie. Ironie en fijne humor zijn er een stevig deel van. Ook de verhaaltjes zijn pareltjes van eenvoud. Daarin richt hij zich rechtstreeks naar de hond, waardoor je als lezer een geamuseerde observator wordt van de scènes waarin de auteur keer na keer probeert om zijn hond te laten luisteren en vooral stil te laten zitten. De opvallende vormgeving in functionalistische stijl door de bekende Tsjechische avant-garde kunstenaar Karel Teige maakt het geheel gegeerd door jong én oud. Ook de hoogst eenvoudige maar ontwapenende tekeningen van Čapek zelf verluchten het geheel gepast. En zijn foto’s in gemoedelijke sepiatinten geven de hond de plek en alle eer die hij verdient.
Voor hondenliefhebbers groot en klein een must. Maar ook voor kunst- en designliefhebbers. En eigenlijk voor iedereen die zich graag laat verrassen door nieuw en bijzonder. Om zelf te lezen vanaf 9 jaar maar nog beter om voor te lezen voor jongere liefhebbers. Want het delen van deze verhalen over de hond en zijn meester zal ongetwijfeld de relatie tussen kind en voorlezer spijzen met gesprek en intens plezier. Jammer van de keuze om het boek als paperback uit te geven, want dit werk verdiende beter. Maar alla. Want de inhoud en de vormgeving maken veel goed. Daarom toch nog een aanrader.

Eric Vanthillo - juli 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Karel Čapek

Illustrator
Karel Čapek

Uitgeverij
Voetnoot   


Jaartal
2019

ISBN
9789491738449

Aantal pagina's
119

Prijs
€19,00


Vertaald uit
Tsjechisch

Originele titel
Dášeňka čili život štěněte

Vertaler(s)
Edgar De Bruin