Dank je wel

Coverafbeelding van: Dank je wel

Trefwoord(en)
samenleving
buren
humor
huizen
liefde
plezier

Genre
prentenboek

Vanaf
6 jaar

‘Dank je wel’ is een speels prentenboek dat zich niet laat lezen als een traditioneel verhaal. De verschillende personages leiden je telkens naar een andere plek met een ander personage waar het verhaal verder gaat of een nieuwe wending krijgt. Het geheel roept associaties op naar gezelschapsspelen waar je over een speelbord van de ene situatie naar de andere gaat.
Centraal staat het appartementsgebouw met 9 verdiepingen. In dat gebouw wonen vele mensen die met fijne humor voorgesteld worden vooraan in het boek. Via lichte bolletjeslijnen ontdek je op welke verdieping zij wonen.
Deze intro is niet onbelangrijk, want de vele verhaallijnen die we daarna lezen zouden niet meer te vatten zijn zonder deze inleiding naar waar je telkens kan terugkeren.
Het verhaal zelf start met een inleidend verhaal van amper 2 pagina’s, waarop zoveel gebeurt dat je er bijna duizelig van wordt. Oorzaak en gevolg zijn hier de leidraad en zo volg je ‘het leven zoals het is’ in dit appartementsgebouw met veel plezier.
Daarna gaan de makers dieper in op verschillende acties, met als centraal verhaal een taart die verhuist van verdieping naar verdieping en zo aangroeit tot een immense zoete berg. Ondertussen heeft Tommie zijn nieuwe pak aangetrokken dat Linda en Linda voor hem gemaakt hebben, knipt kleine John de kapper een gat in het oor van mevrouw Max, knallen haar drie zonen een bal door het raam van Roedi en Romi, zijn de vijf keurige kinderen Flinkel besmettelijk ziek, droomt meneer Emiel dat hij danst met een krokodil maar in het echt danst hij elke zaterdag de tango met mevrouw Max, en nog veel meer …
Heel het boek is één grote ontdekkingstocht vol leven tussen buren die dicht op elkaar leven.
De tekst leest vlot. De korte zinnetjes geven vaart aan het ganse verhaal en doen je wervelen als op een roetsjbaan waarbij je van de ene situatie in de andere belandt.
De frisse, kleurrijke prenten op de witte achtergrond laten zich graag ontdekken. Zij zijn levendig en balanceren mooi tussen realiteit en fantasie. Je ontdekt vele details en een fijne humor is nooit ver weg.
Een hoogst aantrekkelijk en origineel prentenverhaal met vele mogelijkheden.

Eric Vanthillo - april 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Stefan Boonen   

Illustrator
Jan Van Lierde   

Uitgeverij
Van Halewyck   


Jaartal
2018

ISBN
9789461318060

Aantal pagina's
44

Prijs
€17,99