Dag Meester Raveel

Coverafbeelding van: Dag Meester Raveel

Trefwoord(en)
kunst
kunstenaars
creativiteit
verbeelding

Genre
prentenboek

Vanaf
10 jaar

Sabine De Vos grasduinde in het leven en de werken van Roger Raveel en schreef dit verhaal: een fantasierijke trip doorheen zijn kunstenaarsleven, vol bewondering en toewijding.
Als leidraad neemt zij een jongen die kunstenaar wil worden, net als Meester Raveel. “Maar hoe begin je daar nu aan?”
Stap voor stap laat ze de jongen zoeken en ontdekken, beginnend in Machelen-aan-de-Leie, waar meester Raveel woonde en werkte, bij de ‘muur van de verbeelding’. Een zachte stem vanuit de muur spreekt hem toe, het is Zulma, Rogers eerste vrouw. Zij vertelt hem dat iedereen kunstenaar kan worden, als je het maar genoeg wil. Je moet in je hoofd kruipen en je gedachten kriebelen, je moet je hoofd vooral leeg maken en aan niets denken. Dan volgt de jongen het pad en kijkt hij goed naar de dingen op zijn weg. Het pad leidt hem naar het Roger Raveelmuseum, waar hij rondsnuistert en zich verwondert over de wereld die Raveel al schilderend schiep. Hier ontdekt hij wat kunst is en wat een werk tot een kunstwerk maakt. Het blijkt gewoon een kwestie te zijn van durven en doen! En van dromen! Het uitgebreide en boeiende relaas eindigt met een portret van jezelf als kunstenaar. Een perfect slot!
De Vos schrijft dit alles neer met veel fantasie in een associatief woordgebruik dat aansluit bij de verwondering en de poëzie die de werken van Raveel tekenen. Zij zet een verhaalspoor uit, maar durft er ook van af te wijken. Daarom is dit niet een boek dat je in 1 keer uitleest, maar waar je stukjes in leest en herleest, keer op keer, beetje bij beetje. Zo kan je dan ook de vele werken van Raveel bewonderen om hun kleurenpracht, fantasie, speelsheid, tegendraadsheid, … Want het ganse boek staat er vol van. Meer dan 140 tekeningen, schetsen en schilderijen, sommige nog nooit getoond. Heerlijk om zo te toeven in het universum van een hooggewaardeerd kunstenaar die nog leefde toen dit boek gepubliceerd werd. Nu is hij echter gestorven (30 januari 2013) en is dit een mooi postuum werk, geschikt voor jong en oud.

Eric Vanthillo - april 2014

Zoek op bib.be

Auteur
Sabine De Vos   

Illustrator
Roger Raveel

Uitgeverij
Ballon Media   


Jaartal
2012

ISBN
9789491513077

Aantal pagina's
87

Prijs
€19,95