Dag Maan

Pantalone is een Vlaams podiumkunstengezelschap dat opgericht werd in 1994. Zij maken en spelen voorstellingen voor kinderen en hun ouders, met bijzondere aandacht voor de allerjongsten onder hen. Zij willen hun publiek steeds prikkelen en hun oren, ogen en hart strelen met muziek, poëzie, kleur, vorm, beweging en spel.
Samen met hun producties hebben zij verschillende fraai ogende publicaties gecreëerd waaronder cd’s, dvd’s en boeken. Je vindt ze allen terug in hun webshop.
Deze mooie en opvallend uitgegeven publicatie – prentenboek en dvd – is daar een van.
Met amper woorden maar des te meer prenten als was het een graphic novel vertelt het over een jongetje dat de wereld ontdekt. Terwijl hij in de duinen staat, roept hij naar de maan, die naar hem teruglacht. Zo ontstaat er een band tussen beiden. Terwijl hij door het spookachtige bos dwaalt, volgt de maan hem. Althans, dat hoopt hij toch. Als wat later de wolken opduiken en de maan verdwijnt, moet het jongetje gaan schuilen. Een stevig onweer maakt het nog erger. Maar uiteindelijk blijken de twee onafscheidelijk.

De prenten in sobere, duistere tinten stralen een sfeer uit die je helemaal inpalmt. Je leeft mee met het jongetje en voelt mee met zijn diverse emoties en zijn trip doorheen de nacht.
Op de dvd zie je een geanimeerde versie van het prentenboek waarbij de illustraties tot leven komen. Ze vloeien in elkaar over en komen lichtjes tot beweging op een trage en fascinerende wijze. De muziek bij deze animatiefilm – een originele compositie – werd uitgevoerd door viool en luit. Daarna werden er in de postproductie nog andere geluiden aan toegevoegd die het geheel tot een sfeervolle soundtrack maken. Een muzikale score die helemaal klopt bij de sfeer van het gebeuren en het verhaal stuwt.
Film en boek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, waarbij beide elkaar versterken tot een origineel geheel dat zowel jong als oud zal boeien.

Eric Vanthillo - februari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Axel Jacobs

Illustrator
Axel Jacobs

Uitgeverij
Pantalone   


Jaartal
2006

ISBN
9080541737

Aantal pagina's
32

Prijs
€15,00


Aantal CD's
1

Duurtijd
00:08:32

Componist
Filip Bral