Daar heb je Anton

aanrader Coverafbeelding van: Daar heb je Anton

Trefwoord(en)
verhalenbundel
vriendschap
spelen
fantasie
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
3 jaar

De verhalen van Anton verschenen eerder afzonderlijk: ‘Anton en de meisjes’, ‘Anton kan toveren’ (Prentenboek van het Jaar 2009), ‘Anton en de blaadjes‘, ‘Anton en de spelbrekers’ en ‘Anton en het grote gevecht’. Deze twee laatste verhalen verschenen niet eerder in het Nederlandse taalgebied.
En nu is er dit dikke prentenboek met de vijf (voorlees)verhalen netjes gebundeld.
De titel verwijst letterlijk naar de eerste zin van elk verhaal.
Anton tracht de aandacht van de meisjes Gina en Nina voor zich te winnen, maar dat is niet zo gemakkelijk. Zal het voor Lukas sneller lukken?…
Anton en Lukas overtroeven elkaar voortdurend. Tot er een hond hen op de hielen zit …
Met zijn toverhoed kan Anton écht toveren. Of dacht hij dat maar? …
Gina, Nina, Lukas en Anton willen samenspelen, maar dat lukt niet altijd. En als het niet meezit, dan zijn zij dood. Tot de mieren hun spel verpesten…
Anton wil alle blaadjes bij elkaar harken. Maar dat ene blaadje laat zich niet zo gemakkelijk vangen. Tot zijn vrienden hem komen helpen…

Elk verhaal is een juweel op zich. De eerlijke eenvoud, de grappige herhalingen, de onderhuidse emoties, de verrassende wendingen, de terugkerende karakters, de heerlijke herkenbaarheid, … Allemaal eigenschappen die je telkens doen uitkijken naar een nieuw ‘avontuur’ van Anton en zijn vrienden.
De auteur treft telkens de juiste toon waardoor de ietwat knullige Anton je sympathie met gemak wint. Je deelt als lezer/luisteraar/kijker met veel plezier alle lief en leed met hem. De auteur is zuinig met taal. Hij registreert en verwoordt met een zekere nuchterheid die humor en verwondering in de hand werkt. Van de Vendel vertaalt dit alles met de nodige vakkundigheid.
De prenten erbij zijn al even sterk. Könnecke schetst met karige lijnen en zachte kleuren eenvoudige prenten vol humor. De eenvoud ervan focust telkens op de kern van de actie en zuigt je aandacht op.
Een must-have voor wie voor het eerst met Anton kennismaakt. En een would-have voor wie het werk niet volledig heeft. Voor de prijs kan je het in elk geval niet laten.
Een aanrader!

Eric Vanthillo - april 2013

Zoek op bib.be

Auteur
Ole Könnecke

Illustrator
Ole Könnecke

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2013

ISBN
9789025753153

Aantal pagina's
166

Prijs
€16,95


Vertaald uit
Duits

Vertaler(s)
Edward van de Vendel