D.E.S.I.G.N.

Coverafbeelding van: D.E.S.I.G.N.

Trefwoord(en)
design
ontwerpen
kunst

Genre
informatief

Vanaf
6 jaar

De makers van dit kleurrijke prentenboek introduceren niet alleen het begrip ‘hedendaags design’, maar nog meer de voorwerpen zelf op een heldere manier voor jonge kinderen. Dit doen zij met humor en veel fantasie.
Om het geheel overzichtelijk te houden, selecteerden zij enkel voorwerpen die je kan terugvinden in het interieur van een huis. Zo brachten zij 70 voorwerpen samen, netjes voorgesteld in chronologische volgorde van commercialisering.
Het oudste object is de stoel der stoelen, de bekende bistrostoel uit 1859 van de Duitse Michael Thonet. Het jongste object is het modulaire rek van kastjes of de ‘Free port’ uit 2011 van de Spaanse Marti Guixé. Daartussen zie je bekende en minder bekende voorwerpen de revue passeren: de op Mondriaan geïnspireerde ‘Red and Blue-stoel’ van Rietveld, de LC4 of de bekende relax van Le Corbusier, de Tulp of de eenpotige, ronde tafel van de Finse Saarinen, de onverwoestbare Klippan-zitbank van Ikea, de Octopus of de bekende citruspers van Philippe Starck, het minimalistische hybride-bestek van de Belgische Maarten Van Severen, enzovoort.
Je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het hier terug. Verbazing, verwondering en plezier om zoveel geniale creatiekunsten zijn de leidraad. Het geheel ziet er prettig chaotisch uit. Geen afgelijnde kadertjes, maar grote en kleine tekeningen en teksten in verschillende typografieën door elkaar heen en kleuren die van de pagina’s afspatten. Maar in al die chaos zitten geordende systemen die het geheel toch overzichtelijk houden: door speelse logo’s die steeds terugkeren catalogiseren de makers telkens de materialen van het voorwerp en de functie ervan en de nationaliteit van de ontwerper. Zij vermelden ook telkens de naam van de ontwerper en de originele naam van het voorwerp. In de tekst vertellen zij op heldere manier hoe de ontwerper op het idee kwam en wat zijn of haar inspiratiebronnen zijn. Tegelijkertijd lees je vele weetjes over de voorwerpen en hoe zij het dagelijkse leven beïnvloeden of opvrolijken. Een hele boterham dus. Geen boek dat je in één ruk uitleest, maar een kijk- en ontdekboek dat je herhaaldelijk vastgrijpt.
Vermits de vele voorwerpen echt bestaan en de ontwerpers mensen zijn van vlees en bloed, is het jammer dat de makers niet met foto’s hebben gewerkt. Dit had het geheel realistischer gemaakt. Maar dit terzijde, blijkbaar kozen zij enkel voor de tekenpen en de fantasie.

Eric Vanthillo - augustus 2013

Zoek op bib.be

Auteur
Ewa Solarz

Illustrator
Daniel Mizielinski
Aleksandra Mizielinska

Uitgeverij
Book Island   


Jaartal
2013

ISBN
9780987669643

Aantal pagina's
172

Prijs
€21,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
D.E.S.I.G.N.

Vertaler(s)
Greet Pauwelijn