D-Day

Coverafbeelding van: D-Day

Trefwoord(en)
WO II
Frankrijk
verzet
soldaten

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

6 juni 1944. Dee, James, Samira, Bill, Henry, Monique en zovele anderen hebben lang toegeleefd naar deze dag. Maar geen van hen was voorbereid op de hel waarin ze terechtkwamen. Vechtend voor vrijheid én voor hun eigen leven, kijken ze ook terug naar wat hen dreef om op die dag in Normandië te zijn.

Iedereen kent wel de datum waarop de geallieerden in Normandië landden en zo het begin van het einde van WO II inluidden. Maar hoe het er werkelijk aan toe ging, kennen de meeste mensen enkel uit films en documentaires.
Alan Gratz slaagt er in om dieper te graven in het leven van deze mensen. Elk personage heeft zijn eigen achtergrond en zijn eigen beweegredenen om daar aanwezig te zijn. Ook de gevoelens van de verschillende personages worden bijzonder herkenbaar verwoord. De lezer leeft mee met de personages die met hun angst en hun twijfels worstelen. En met hun doorzetting en moed trachten die dag levend door te komen. Het verhaal is geromantiseerd waarbij de verhaallijnen van de verschillende personages in het slot samenkomen. Toch weet de auteur de lezer te boeien zonder de werkelijkheid uit de weg te gaan.
Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van de verschillende hoofdpersonages. Om de gruwel soms wat te verlichten, laat de auteur de lezer even op adem komen door de achtergrond van de personages te verduidelijken.
Fictie die een werkelijk gebeuren verhaalt en zo geschiedenis tot leven brengt. Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - november 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Alan Gratz   

Uitgeverij
Kluitman   


Jaartal
2019

ISBN
9789020654677

Aantal pagina's
259

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Allies

Vertaler(s)
Carla Hazewindus