Cumulus

Dit is het intrigerende vervolg op ‘Zeis’, het toekomstverhaal waarin de dood overwonnen is en Zeisen ervoor zorgen dat het bevolkingsaantal op peil blijft. Daarvoor ‘dorsen’ ze mensen, en dat gebeurt op zeer verschillende manieren. Dat is een keuze van de Zeis die dorst. Citra, die al een jaar Zeis Anastasia is, vindt dat er gedorst moet worden met mededogen, waarbij ze de mensen die ze uitkiest een maand de kans geeft om hun zaken op orde te stellen. Dat is niet naar de zin van vele andere Zeisen, die houden van geweld, spektakel en veel bloed. Rowan is ondertussen al een jaar verdwenen. Als Lucifer doodt hij corrupte Zeisen, omdat ze zich niet aan de regels houden. Hij is heel sluw en vindingrijk, maar laat zich toch betrappen waardoor hij bij zijn ergste vijand belandt. Een vijand waarvan hij dacht dat die vernietigd was. Ook Citra krijgt hiermee te maken wanneer ze deelneemt aan het winterconclaaf van de Zeisen. Intriges stapelen zich op en een hevige machtsstrijd barst los. Een met verregaande gevolgen wanneer zelfs de Mondiale Raad in gevaar komt. Gaan Citra en Rowan dit overleven? En wat is de rol van de Cumulus, de overkoepelende Artificiële Intelligentie die zorgt voor een perfecte wereld maar nergens mag ingrijpen wanneer het over de macht van de Zeisen gaat? Het leven van alle mensen staat op het spel.

Na ‘Zeis’ is dit opnieuw een adembenemend avontuur voor de diverse hoofdpersonages. Naast Citra en Rowan, die in ‘Zeis’ een opleiding tot Zeis kregen en nu elk op hun manier die taak vervullen, duikt er een nieuw personage op dat erg belangrijk wordt: Greyson Tolliver. Hij heeft een speciale band met de Cumulus en wordt door hem ingezet om aanslagen tegen Citra te voorkomen. Zijn aanwezigheid is belangrijk op verschillende sleutelmomenten die de Cumulus al voorzien had. De belevenissen van deze personages komen afwisselend aan bod en verhogen sterk de spanning, want je vermoedt al snel dat hun verhaallijnen gaan samensmelten.
Dit verhaal zorgt opnieuw voor een onbehaaglijk gevoel door de vele intriges en het immorele gedrag van veel Zeisen. Je voelt de onmacht van Citra en Rowan, maar tegelijk ook hun drang om er iets aan te veranderen. Ondertussen krijg je op de achtergrond het verhaal mee van Zeis Faraday, die Citra en Rowan opgeleid heeft. Hij is op zoek naar iets speciaals, iets wat de Cumulus niet kent en waar die geen vat op heeft. Wat dat iets is, zal vermoedelijk pas in een volgend deel van deze fascinerende reeks naar boven komen.
Dit boek sluit af met een spectaculair einde, dat je verbijsterd achterlaat. Zeer indrukwekkend.
De tekst leest vlot, met korte hoofdstukken die wisselen van perspectief. Tussendoor vind je in een ander lettertype commentaar van de Cumulus op alle gebeurtenissen, maar ook overpeinzingen en vooral telkens opnieuw zijn duidelijke rol, waarbij hij zich niet mag moeien met de werking van de Zeisen. Maar hij zou de Cumulus niet zijn moest hij niet proberen om dit te omzeilen. Een sterk staaltje artificiële intelligentie, die de mens toch zorgen kan baren.
In ieder geval, dit tweede deel over een zeer verontrustende toekomst is fascinerend en intrigerend. Een aanrader, net als het eerste deel.

Mik Ghys - maart 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Neal Shusterman   

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2022

ISBN
9789464291681

Aantal pagina's
517

Prijs
€22,50


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Thunderhead

Vertaler(s)
Lydia Meeder