Cotton zoekt een vriendje

Cotton is een katoenbloempje en wil graag een vriendje. Maar de bloemen in zijn wei willen alleen maar bloeien, ze willen geen vriendje zijn. Dan komt plots de tractor, die alle katoenbloempjes plukt. Daarna volgt een machine waarin alle katoenbloempjes veranderen in stof. Van dat stof worden T-shirts gemaakt. Opnieuw vraagt Cotton, die nu een T-shirt geworden is, of de naaister zijn vriendje wil zijn. Maar die heeft geen tijd. Na een lange reis belandt Cotton in een winkel, waar hij gekocht wordt voor een klein meisje. Eindelijk heeft hij een vriendje. Maar het meisje wordt groot en haar kleine broer wil Cotton niet. Zo belandt hij op een tweedehandsmarkt en opnieuw bij een klein meisje. Wanneer die ook weer groter wordt, vreest Cotton dat hij weer weg zal moeten. Maar deze keer kan hij blijven.

Dit verhaal werd bedacht om het onderwerp duurzaamheid duidelijk te maken voor jonge kinderen. In 2011 richtte Emily Gray een duurzaam kledingmerk voor kinderen op. Marijke Vos werkte ook voor Gray Label en zo bedachten ze samen Cotton en zijn avonturen.
Hun opzet is geslaagd. Het is duidelijk dat Cotton vanaf dat hij een t-shirt geworden is, niet te snel opzij gezet moet worden. Dat er een tweede en zelfs derde leven voor hem bestaat. Wat natuurlijk niet voor elk T-shirt weggelegd is. Toch is het fijn om Cottons leven te volgen. Vooral wanneer het kleine meisje opgroeit, en Cotton steeds minder van haar lichaam bedekt. Grappig en zeer herkenbaar.
De tekst leest vlot en beperkt zich tot de essentie. Net als de illustraties, die zeer eenvoudig maar erg sfeervol zijn. Ook hier wordt het verhaal beperkt tot de essentie, geen overbodige details, alleen de hoofdzaak. Het witte T-shirt met de oogjes vormt een mooie draad doorheen het boek. Door die oogjes blijft Cotton doorheen heel het verhaal een personage, ook al verandert hij van een bloem in een T-shirt.  Ze tonen zelfs zijn emoties wanneer hij weer afscheid moet nemen, of wanneer hij blij en tevreden is. Prachtig hoe er zoveel gevoel kan liggen in een paar kleine streepjes.
Een aantrekkelijk en mooi vormgegeven prentenboek waarin duurzaamheid centraal staat.

Mik Ghys - april 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Marijke Vos
Emily Gray

Illustrator
The Dreamchaser Studios

Uitgeverij
Volt   


Jaartal
2020

ISBN
9789021421438

Aantal pagina's
41

Prijs
€14,99