Constant – Spelen in Nieuw Babylon

Coverafbeelding van: Constant – Spelen in Nieuw Babylon

Trefwoord(en)
beeldende kunst
stad
utopie

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Het Gemeentemuseum Den Haag bezit de grootste collectie werken van Constant Nieuwenhuys’ New Babylon ter wereld. Naar aanleiding daarvan geven zij dit bonte prentenboek uit, waarin zij de stijl en de werkwijze van de kunstenaar verduidelijken aan kinderen. Dit via een fictief verhaal vol humor en fantasie waarin zij zich met gemak zullen herkennen.

Constant was een ‘vrije vogel’ die met zijn gitaar door de grijze stad liep tussen de grijze gebouwen en de grijze mensen. Zijn bontgekleurde schilderkunst (Cobra) werd niet opgemerkt en hij sloeg een nieuwe weg in. Hij bouwde een immense speeltuin vol plezier. Maar de mensen waren het spelen verleerd. Daarom ging Constant op reis en ontmoette hij mensen in andere culturen die wel tijd hadden voor spelen, zingen en dansen. Zo kwam hij op het idee om een nieuwe stad te bouwen. Een stad vol avontuur waarin de mensen niet meer hoefden te werken. Project na project kreeg zijn ‘Nieuw Babylon’ vorm. De stad waarin iedereen vrij was. De stad waarin het leuk was om te verdwalen. De stad waarin het leven spannend was en zinderend als de zomerzon. De stad waarin dieren en mensen vredig samenleefden. De stad die nooit klaar was. …
Op een fantasierijke wijze slaagt de schrijver erin om je mee te nemen in de filosofische wereld vol verbeelding van de kunstenaar. Het geheel leest als een verhaal op zich, fictie en non-fictie lopen naadloos in elkaar over. De illustrator maakt perfect gebruik van de originele werken van de kunstenaar en plaatst ze in een eigen wereld en construeert er zo een eigen verhaal mee waarin je als kijker ronddoolt en ontdekt.
Een eigenzinnig werk dat het ontdekken waard is!

Eric Vanthillo - november 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Maranke Rinck   

Illustrator
Martijn van der Linden   

Uitgeverij
Leopold   
Gemeentemuseum Den Haag


Jaartal
2016

ISBN
9789025870515

Aantal pagina's
30

Prijs
€14,99