Colorama – Het boek over alle kleuren en tinten

aanrader Coverafbeelding van: Colorama – Het boek over alle kleuren en tinten

Trefwoord(en)
kleuren
weetjes
informatie
design

Genre
informatief

Vanaf
9 jaar

Bijzonder is het minst wat je kan zeggen van deze vuistdikke, informatieve turf over kleuren in alle tinten en nuances. Op het eerste zicht roept dit werk verbazing op. Gaandeweg laat het je niet meer los en ontdek je een rijkdom aan kleuren en informatie erover. Het zet je aan het denken en nog meer aan het anders kijken naar je omgeving vol kleur. 

De maker toont 133 kleuren en geeft ze namen die soms wetenschappelijk juist zijn maar even goed uit haar fantasie of herinnering ontspruiten: Sneeuwwit, de rijzende Zon, Kukeleku!, Caterpillar, Toearegblauw, kerkelijk Purper, … Telkens is de rechterpagina volledig gevuld met de betreffende kleur in één groot kleurvlak. Op de linkerpagina wordt de kleur gevat in een voorwerp: helder, herkenbaar en ontdaan van overbodige details. Zoals gestapelde grijze stenen, een saluerende matroos in marineblauw, de groene Hulk, een roodharig jongetje met sproeten, … Onder het voorwerp lees je het woord en een korte, informatieve tekst waarin de kleur wordt toegelicht. Vrolijke weetjes wisselen elkaar vlot af met wetenschappelijke waarheden. De teksten lezen vlot en prikkelen je zintuiglijke observatievermogen. Vanden Heede heeft alles vlot en vakkundig vertaald. Haar trefzekere pen zorgt ervoor dat de rijke info nooit saai wordt. Integendeel, telkens je de pagina omslaat ben je benieuwd naar wat er volgt. Zoals de witte kleur van melk die veroorzaakt wordt door minuscule melkeiwitten en kleine vetbolletjes waardoor de melk witter is naargelang de vetheid ervan. Of hoe de berkenbast de temperatuur regelt als een airco en zo de boom beschermt. Of hoe in de pruikentijd dames en heren hun gelaat wit poederden met blanketsel dat heel erg giftig was door de aanwezigheid van lood. …
Achteraan, om het geheel volledig te maken, vind je nog een index op kleur en een index op thema’s.
Dit alles is uiterst verzorgd vormgegeven door Mieke Smalle en Studio Lannoo, waardoor het gehele werk zich aandient als een niet te missen hebberd.
Kortom, een hele rijkdom aan ervaringen met dit originele werk. Kijken, lezen, zoeken, ontdekken, verwonderen, … Het doet je je omgeving anders bekijken en geeft je ruime inspiratie om met verf en kleur aan de slag te gaan.
Een terechte aanrader voor jong én oud!

Eric Vanthillo - augustus 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Crushiform   

Illustrator
Crushiform   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2017

ISBN
9789401446839

Aantal pagina's
144

Prijs
€24,99


Vertaald uit
Frans

Originele titel
Colorama

Vertaler(s)
Sylvia Vanden Heede