Codenaam IJsvogel

aanrader Coverafbeelding van: Codenaam IJsvogel

Trefwoord(en)
WO II
verzet
Nederland
school
gezin
pesten

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Wanneer Liv voor een schoolproject op zoek gaat naar haar familiegeschiedenis, doet ze een bijzondere ontdekking in het huis van haar oma. Oma Mila kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met haar zus Hannie in een ander gezin terecht omdat zij als Jood gevaar liepen in hun eigen gezin. Hannie raakte betrokken bij het verzet en Mila voelde zich in de steek gelaten door haar oudere zus. Liv ontrafelt stukje bij beetje en erg omzichtig het verleden van haar familie.

De auteur schreef eerder al het prachtige ‘Toen de wereld nog van ons was’ dat zich eveneens tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog afspeelt.
In dit verhaal neemt de auteur de lezer mee naar Nederland tijdens WO II en de problemen die Joodse mensen toen ondervonden. Evenals de wonden die vele decennia later nog altijd niet geheeld zijn.
Het verhaal wordt door de auteur verteld afwisselend vanuit het heden – Liv – en het verleden – Mila. Enkele stukjes worden nog vanuit een derde personage verteld. Wat Hannie in het verzet doet wordt aan de lezer verteld vanuit het dagboek dat Hannie bijhoudt over haar acties. In die stukjes kan ze haar emoties kwijt die ze uit veiligheid aan niemand anders kan vertellen.
Niet enkel het verleden is belangrijk, ook het gebeuren in het heden in Liv haar schoolleven speelt een belangrijke rol. Er worden paralellen getrokken tussen beide tijden en de houding die mensen aannemen ten opzichte van anderen. Een sterk gegeven dat de lezer tot nadenken wil aanzetten.
De auteur zet sterke personages neer die willen leven, maar zich door omstandigheden anders moeten voordoen. Ze worden levensecht en heel erg geloofwaardig beschreven. Ook hun gevoelens in die voor hen vijandige wereld raken de lezer.
Voor Nederlandstalige lezers is het wel even switchen als Liv bepaalde teksten moet laten vertalen met een vertaalapp. Dit komt natuurlijk omdat het verhaal in het heden zich in Engeland afspeelt en de teksten die Liv vindt uit het verleden in het Nederlands zijn.
Een ongemeen sterk verhaal dat de lezer absoluut niet onberoerd laat maar dat ook prachtig wordt afgesloten.
Een erg sterke aanrader.

Pol Van Damme - januari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Liz Kessler   

Uitgeverij
KokBoekencentrum   


Jaartal
2023

ISBN
9789026627613

Aantal pagina's
292

Prijs
€18,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Code Name Kingfisher

Vertaler(s)
Jaap Slingerland