Buurman leest een boek

Coverafbeelding van: Buurman leest een boek

Trefwoord(en)
lezen
lawaai
buren
samenleving

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

De titel liegt er niet om: Buurman leest een boek. Tenminste, dat probeert hij. Want in het huis naast hem woont een speelgraag meisje. Terwijl hij aan het lezen is, speelt zij met de bal ‘Boing boing boing’. Hij schrikt ervan op en klopt kort maar duidelijk op de muur ‘Bonk’ en het meisje stopt. Buurman leest verder, maar dan begint het meisje luid te zingen ‘Lalala’. Hij bonkt boos op de muur ‘Bonkebonk’ en het meisje stopt. Hij leest verder. Maar wat later slaat zij op de trom ‘Bom bom bom’, jongleert zij met de kegels ‘Pok pok pok’, danst zij als een ballerina ‘Trip trip trap’, en bokst zij tegen de boksbal ‘Baf baf baf’. Voor buurman is de maat nu vol. Hij kan niet meer lezen en neemt een besluit. Hij klopt aan bij het meisje ‘Klop klop klop’ en geeft haar een pakje. Een pakje met daarin een boek. ‘O’ zegt het meisje. Nu lezen zij allebei een boek. Aan beide kanten van de muur is het stil. Maar echter niet zo lang …

Buurman en het meisje slepen je mee doorheen een origineel en hilarisch verhaal met veel geluid en veel humor. Het stapelt actie na actie crescendogewijs tot een hoogtepunt. Maar dan zorgt een grote verrassing voor een finale die je niet had verwacht …
De prenten zijn pareltjes. Van Biesen tekent en schildert met zuinige maar efficiënte pen. Een eenvoudige lijn doet meer vermoeden dan er te zien is en door een mix van technieken raak je er niet snel op uitgekeken en ontdek je telkens nieuwe invalshoeken. In de prenten ‘lees’ je ook het verhaal van de hond van Buurman. Dit is een eigenzinnig en hoogst grappig nevenverhaal dat zich gaandeweg vermengt met het hoofdverhaal.
De tekst beperkt zich tot het absolute minimum. Korte maar krachtige zinnen waarin de geluiden speels zijn afgedrukt begeleiden de prenten.
Bij dit verhaal vol geluiden hoort een cd waarop Warre Borgmans het verhaal vertelt met expressieve stem. Hij wordt hierbij begeleid door speelse muziek, die ook gecomponeerd is door Van Biesen, en door vele leuke geluiden die het geheel een realistische maar toch fantasierijke toets geven.
Kortom, een kloppend geheel waarin beeld, tekst, verhaal en geluid samen je aandacht opeisen voor een verhaal vol humor waarin iedereen zich met gemak herkent.

Bekroond met een Vlag en Wimpel 2013.

Eric Vanthillo - februari 2013

Zoek op bib.be

Auteur
Koen Van Biesen   

Illustrator
Koen Van Biesen   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2012

ISBN
9789058388018

Aantal pagina's
46

Prijs
€16,95


Aantal CD's
1

Verteller
Warre Borgmans   

Componist
Koen Van Biesen