Buitenstebinnen

Coverafbeelding van: Buitenstebinnen

Trefwoord(en)
emoties
samen
vriendschap
delen

Genre
prentenboek

Vanaf
6 jaar

‘Buitenstebinnen’ is een origineel en opvallend prentenboek om in te lezen, om in te kijken, om in rond te dolen en zo in ‘gesprek’ te gaan met wat je ziet of wat je leest. Want het is tegelijkertijd een boek dat je actief aan de slag doet gaan met je eigen gevoelens, karaktertrekken en gedragingen.
Elke dubbele pagina omhelst een ander gevoel of persoonlijke gewaarwording: je opgesloten voelen, erbij horen, verdrietig zijn, de tijd die relatief is, je spiegelbeeld dat niet altijd klopt, je plaats in de groep, het gevoel om een marionet te zijn, het dragen van maskers, en nog veel meer.
De makers – zowel de auteur als de illustrator – schuwen de abstractie niet. Beiden associëren vrij op de thema’s en reiken zo teksten en beelden aan die beklijven.
Bij de korte verzen voel je tussen de woorden en zinnen zoveel meer. Van Hest jongleert als het ware met woorden en klanken in wisselende rijmschema’s die nooit vervelen. Meestal moet je zijn verzen enkele keren lezen, waarbij de gevoelens en ervaringen beetje bij beetje bij je naar binnen zullen dringen.
De illustrator verbeeldt op al even associatieve en voortreffelijke wijze deze gevoelige woorden met beelden die evenzo spelen met abstractie en gevoel. Snoek tekent, schildert, knipt en plakt kleurrijke composities bij elkaar die je oog vasthouden en tegelijkertijd je ergens diep vanbinnen aanspreken op je eigen emoties.
Opvallend in de vormgeving zijn de grote flappen bij elke rechterpagina die de illustratie telkens verrassend en subtiel veranderen als je ze opent.
Op de binnenkant van die flappen lees je heldere teksten die het geheel tot een boeiend werkboek maken. Zo lees je bij elk thema een korte verklaring en wat vragen en een heleboel mogelijke doe-activiteiten om de gevoelens te verwerken en te verdiepen. In deze activiteiten vind je praat-, schrijf-, teken-, schilder-, knutsel-, bewegings- en andere opdrachten. Een grote variatie aan verschillende werkvormen, ideaal om naar je persoonlijke hand te zetten en je zo te inspireren om kinderen te laten reflecteren en inzichten aan te reiken. 

Eric Vanthillo - maart 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Pimm van Hest   

Illustrator
Connie Snoek   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2021

ISBN
9789044844214

Aantal pagina's
30

Prijs
€19,95