Buiten de lijntjes – Geef kleur

Laïla en Bart Koubaa staan aan de wieg van dit originele boekje (idee en tekst). De illustraties lieten zij over aan niemand minder dan Mattias De Leeuw, Eva Mouton, Wide Vercnocke en Laura Janssens. Evelien Gillis mocht dit alles netjes vormgeven en uitgeverij Vrijdag zette er zijn schouders onder en publiceerde dit bijzondere kleinood.
Het geheel is een 5-talig kleurwoordenboek in zakformaat. Het oogt aantrekkelijk en nodigt je uit om er keer na keer in te grasduinen, te kijken, te lezen, te tekenen en te kleuren. Zo wordt dit boekje elke keer weer wat persoonlijker en meer eigen.
Het begint met een poëtisch kortverhaal in eenvoudige zinnetjes op rijm over een vluchteling die van ver komt, van her en der, van over de zee in een boot met duizend-en-één. Zonder huis, zonder papieren, op zoek naar hulp en steun. Om samen een nieuw verhaal te tekenen en te schrijven.
Deze intro is de perfecte sfeermaker voor wat volgt: een heleboel woorden in 5 talen (Nederlands, Frans, Engels, Duits en Arabisch), geschikt volgens thema als de familie, de kledij, de tijd, eten en drinken, emoties, de natuur, en zoveel meer. Het geheel is speels gerangschikt en elk woord wordt verbeeld met een heldere tekening die je kan inkleuren. Tussendoor is er ook ruimte voor eigen tekeningen, opmerkingen, verzinsels, schrijfsels, enzovoort. En dat is nodig, want dit boekje prikkelt je fantasie en zet je aan tot spelen met taal en beeld.
Door te kiezen voor 4 verschillende illustratoren krijgt het geheel een diverse ‘look’, wat je van het beoogde doelpubliek ook kan zeggen. Want dit boekje mikt niet alleen op vluchtelingen van over de hele wereld en hun kinderen, maar even goed op kinderen die hier geboren en getogen zijn. Diversiteit troef dus in een wereld zonder grenzen of afgebakende lijnen.

Eric Vanthillo - november 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Laïla Koubaa
Bart Koubaa

Illustrator
Mattias De Leeuw   
Eva Mouton   
Wide Vercnocke
Laura Janssens

Uitgeverij
Vrijdag   


Jaartal
2017

ISBN
9789460015809

Aantal pagina's
134

Prijs
€10,00