Bruno wordt een superheld

Coverafbeelding van: Bruno wordt een superheld

Trefwoord(en)
grootouders
superhelden
pesten
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Bij het overlijden van zijn opa verblijft Bruno enkele dagen bij zijn tante. Samen met zijn vriend Arthur bouwt hij een hut. Enkele pestkoppen vernielen echter hun hut. ’s Nachts verandert Bruno in een held die erop uittrekt om heldendaden te verrichten. Zoals de fiets van een pestkop bruin schilderen.

In eerste instantie denkt de lezer dat Bruno zich wat vreemd gedraagt. Hij lijkt weinig onder de indruk van het overlijden van zijn opa, iemand waar hij erg goed mee opschoot. En toch wint Bruno de sympathie van de lezer. Hij leeft wat in zichzelf in zijn eigen kleine wereldje. Wat hij niet goed begrijpt, houdt hij op een afstand. Maar dat wil niet zeggen dat hij zomaar over zich heen laat lopen. Als de pestkoppen het op hun hut hebben gemunt, ontpopt Bruno zichzelf tot een held waarnaar hij opkijkt. Hij heet dan niet meer Bruno maar Bruino. Als Bruino kan hij dingen die hij als Bruno niet kan of durft. In die zin is hij dan echt de superheld. Daarnaast is hij dan ook nog een voorbeeld voor zijn vriend en vriendin.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Bruno. De dialogen zijn herkenbaar en als de drie vrienden samen zijn als held, worden ze zelfs erg aandoenlijk. Jonge lezers zullen zich zeker kunnen herkennen in de dingen die Bruno en zijn vrienden zeggen en doen.
Het slot is bevrijdend voor de vrienden en voorbeeld van het spreekwoord: ‘Wie een put graaft voor een ander, valt er zelf in’.
Vele eenvoudige maar sfeervolle illustraties maken het verhaal nog aangenamer om te lezen.
Het boek werd bekroond als beste Noorse kinderboek van het jaar.
Beslist de moeite waard.

Bekroond met een Zilveren Griffel 2015.

Pol Van Damme - januari 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Håkon Øvreås   

Illustrator
Øyvind Torseter

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2014

ISBN
9789045117218

Aantal pagina's
139

Prijs
€14,99