Bro’s

Coverafbeelding van: Bro’s

Trefwoord(en)
moeders
broers
ziek
hoop
dood

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Het leven is als een framboos. Het smaakt naar meer.
Deze uitspraak van Bas lezen we op het einde van dit pakkende verhaal vol emoties en fantasie en noem het gerust het motto van de auteur ervan en daarom ook de noodzaak om dit verhaal te schrijven.
Hoofdpersonages zijn de tweeling, Seb en Bas. Hun papa is reeds lang dood. En nu vertelt hun mama hen dat ze door de dokters ongeneeslijk ziek is verklaard. Slechts één ding kan haar nog redden: een drakenei. De jongens kunnen dit niet aanvaarden en vangen hun queeste aan. Een avontuur van één nacht volgt. Een zoektocht waarvan ze niet weten naar waar die moet gaan, enkel het einddoel is helder en duidelijk: een drakenei vinden om mama te redden. Onderweg ontmoeten ze bijzondere figuren zoals de mannen bij het bushokje met de doodskist, de blitse meisjes in hun sportwagen, de lege kermis met die ene bijzondere kraam met blikjes die geluk brengen (of niet), de 4 sprookjespoorten waarvan er slechts 1 de juiste keuze is, de reus, de onzichtbare kabouters, en veel meer. Zullen de jongens slagen in hun missie? En zullen zij hun mama kunnen genezen?
Je leest het beter zelf…

Leue schreef een wervelend verhaal dat je niet loslaat. Fantasie en verrassende wendingen zijn rijkelijk aanwezig. Je dwaalt als lezer als het ware mee met de jongens door een bizarre wereld waarin alles mogelijk is en waarin je steeds op je hoede moet zijn voor wat komen gaat. Zoals we van Leue gewend zijn speelt hij ook hier weer met taal dat het een lieve lust is. Hij creëert zinnen die verwondering oproepen en die je doen glimlachen. Nooit geforceerd maar altijd een plezier om te lezen (en te herlezen).
Bijzonder aan dit boek is dat je het verhaal leest vanuit 2 standpunten. Elk hoofdstuk lees je eerst vanuit de beleving van Seb, en daarna vanuit de beleving van Bas. Beide belevenissen zijn gelijk en ook weer niet. Want de jongens zijn zo verschillend dat dit concept een gelaagde kijk op de zaak oplevert.
Het verhaal is verlucht met prachtige beelden vol sfeer in de gekende stijl van Verster: dromerig en wazig, vol fantasie en emotie.
Een samenwerking die klopt en die een heel knap boek oplevert, zowel om te lezen als om in te kijken (en je eigen verbeelding te laten werken).
Tot slot ook een welverdiende pluim voor de totale vormgeving (waarin de kleuren rood en groen je leiden) die je duidelijk (en mooi) loodst doorheen het concept van de 2 kanten van het verhaal.

Eric Vanthillo - mei 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Dimitri Leue

Illustrator
Alain Verster

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2024

ISBN
9789463107273

Aantal pagina's
142

Prijs
€19,50