Brons

Coverafbeelding van: Brons

Trefwoord(en)
geschiedenis
samenleving
Bronzen Tijdperk

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Na een eerste hoofdstuk over de reden waarom een boek over ‘Brons’ zo interessant kan zijn, volgen zes hoofdstukken waarin de auteur informatie geeft over dit metaal in de periode dat het door de mens ontdekt en gebruikt werd. Elk hoofdstuk behandelt een bepaald onderwerp over brons in verschillende korte stukjes. Een kort fictief verhaal over brons sluit elk hoofdstuk af.
Een uitgebreide woordenlijst, een kaartje met een overzicht van vindplaatsen, een  uitleg over afgebeelde rotsgravures en een dankwoord sluiten het boek af.

Dit mooi verzorgd uitgegeven boek is bijzonder interessant, tenminste voor iemand die zich voor deze periode in de geschiedenis interesseert. De auteur, zelf archeologe, weet de lezer echt te boeien met de informatie over de uitvinding van brons en het gebruik van dit metaal. Alsook waarom men nu op bepaalde plaatsen vondsten doet van achtergebleven bronzen voorwerpen zoals halsbanden, bijlen en zwaarden. Ook waarom men nu denkt dat deze voorwerpen op die bepaalde plaatsen zijn achtergelaten, krijgt een heel duidelijke uitleg.
De fictieve verhalen op het einde van elk hoofdstuk, komen in eerste instantie wel vreemd over. Ze zijn geschreven vanuit het standpunt van het brons zelf. Een statische stof als brons is niet vanzelfsprekend als denkend personage in een verhaal. Toch lukt het de auteur om een bepaald beeld te scheppen wat er met het metaal gebeurt en waarom het gebeurt. De verhalen staan telkens op gekleurde pagina’s. De zachte, mooie en kleurrijke illustraties dragen bij tot het gecreëerde beeld in het verhaal.
Vijfmaal wordt een bepaald element nog eens extra belicht. Deze dubbele pagina’s kregen aan de linkerkant een paginagrote illustratie en op de rechterpagina een informatieve tekst op een beige-gele achtergrond.
Boeiend informatief boek over een lang vervlogen periode waarover enkel vanuit teruggevonden voorwerpen feiten kunnen gereconstrueerd worden.

Pol Van Damme - juli 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Linda Dielemans   

Illustrator
Sanne te Loo   

Uitgeverij
Fontaine   


Jaartal
2019

ISBN
9789059568945

Aantal pagina's
184

Prijs
€19,99