Broere

Coverafbeelding van: Broere

Trefwoord(en)
familierelaties
broers

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Dit boek over de jeugdjaren van Bart Moeyaert met zijn zes broers, dat in 2001 werd bekroond met de Woutertje Pieterse prijs, is heruitgegeven in een luxe gebonden editie, aangevuld met elf nieuwe verhalen en opnieuw vergezeld van de cd met negen verhalen en liedjes uit zijn theatervoorstelling.
Nostalgie is zowat de centrale sfeer in de 42 verhalen. Elk verhaal is een literair pareltje, waarbij eenvoud en herkenning troef zijn. Jongeren herkennen zich in het (niet altijd even) knusse gezinsleven, volwassenen herinneren zich door de verhalen een warme sfeer van vervlogen tijden, zoals bv. het lunchpakketje met de koetjesreep erin.
De personages zijn raak getypeerd. De auteur zelf als kleinste, die vaak het onderspit moet delven van zijn zes grotere broers. Maar intuïtief voelt hij zich toch meestal de grote overwinnaar. Vader en moeder trachten die zeven in goede banen te leiden; moeder vanuit haar gevoel, vader met soms strenge hand. En dan is er ook de inwonende meemee, waarvoor ze allen ontzag hebben. Daarbuiten figureren nog enkele kleurrijke dorpsfiguren, zoals de immer dronken Kummeling met zijn fokkonijn, norse Gaby van de bakkerij, de veel te lange juffrouw Stevens, enz.
De hoofdfiguren dragen geen naam. Zij worden enkel genoemd als een groep of als de oudste, de stilste, de verste, enz. Hierdoor krijgen de verhalen iets universeels.
Humor is alom tegenwoordig: een verfijnde, relativerende humor, die je constant heerlijk doet glimlachen.
Met eenvoudige, uitermate plastische zinnen weet de auteur een boeiende wereld op te roepen. Een wereld rijk aan emoties. Maar hij weet zijn woorden zo te kiezen, dat die emoties meestal tussen de woorden en lijnen door te voelen zijn.
Een heerlijk boek voor groot en klein dat het meer dan waard is om in deze luxueuze editie te verschijnen.
Of zoals een recensent schreef in het PZC: “Lees dit boek over waar geluk. Geniet van elke zin.”

Eric Vanthillo - juli 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Bart Moeyaert   

Illustrator
Gerda Dendooven

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2002

ISBN
9045100053

Aantal pagina's
168

Prijs
€14,75