Broederschap van de Bok

Coverafbeelding van: Broederschap van de Bok

Trefwoord(en)
18e eeuw
armoede
bendes

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Limburg, 18e eeuw. Om te overleven en zijn zieke moeder te helpen moet Peter wel stelen. Op een dag wordt hij betrapt door een man die hem meeneemt en inlijft in een roversbende die als doel heeft te stelen bij de rijken en te geven aan de armen. De leiders van deze ‘Bokkenrijders’ hebben zelfs nog een hoger doel in gedachten. Maar Peter twijfelt aan hun werkwijze.
In het hedendaagse Maastricht zijn er opvallend veel overvallen waarbij een merkteken van de Bokkenrijders wordt achtergelaten. Anna, de moeder van Fleur, is een expert op het gebied van deze bende. De politie vraagt haar hulp, maar al gauw worden Anna en Fleur meegesleurd in een gevaarlijk avontuur waarbij hun veilige leventje helemaal overhoop wordt gehaald.

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het verleden en het heden.
In het verleden volgt de lezer Peter die werkloos is en met vage beloften wordt ingelijfd in de bende van de Bokkenrijders. In eerste instantie is hij blij dat hij zijn moeder kan helpen. Maar hij heeft zijn twijfels over de werkwijze van de bende en het mysterieuze doel dat ze willen bereiken.
Een parallel gegeven komt voor in het hedendaagse Maastricht waarin een jonge zwerver wordt opgenomen in een bende die eveneens grote veranderingen voorspelt maar eigenlijk vallen de leden van de bende in dezelfde val als vroeger. Er wordt hen een betere wereld voorgehouden, maar de methodes zijn even gewelddadig als tweehonderd jaar geleden en net als toen vallen er onschuldige slachtoffers.
Door telkens van tijd te wisselen ervaart de lezer de paralellen tussen het gebeuren in het verleden en het heden.
De personages zijn levensecht beschreven en de verhaallijn verloopt vlot. De armoede in de streek van Limburg in de achttiende eeuw wordt uitgebreid beschreven.
De auteur heeft achteraan een kort informatief stukje opgenomen over de bende die Bokkenrijders werd genoemd waarin wordt gesteld dat er weinig concreets over deze bende geweten is.
Een sociaal drama uit het verleden verstrengeld met een criminele bende in het heden zorgen voor een verhaal met enige diepgang. Het mysterieuze en avontuurlijke overheerst echter het geheel zodat de lezer niet echt gegrepen wordt.
Goed voor een hele tijd leesplezier, met enige historische inslag.

Pol Van Damme - oktober 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Reggie Naus   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2017

ISBN
9789021676722

Aantal pagina's
241

Prijs
€16,99