Briljante planten

aanrader Coverafbeelding van: Briljante planten

Trefwoord(en)
planten
natuur
evolutie

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Het boek is opgedeeld in drie grote delen. Na een inleiding volgt een deel over wat planten zijn. Het tweede deel gaat dieper in op wat planten doen en wat ze denken, waarna een derde deel volgt over wat planten voor ons doen. Het boek eindigt met een stukje over wat planten van ons denken, een register en enkele ‘kleine lettertjes’.

Dit boek in groot formaat heeft zijn titel niet gestolen. Al tijdens het lezen van de verschillende stukjes moet de lezer toegeven dat planten inderdaad briljant zijn en hoe verder de lezer in het boek vordert, hoe meer respect hij krijgt voor planten. De informatieve stukjes over allerhande planten zijn zo aanstekelijk geschreven dat de lezer geboeid blijft doorlezen, alsof hij een spannende thriller aan het lezen is. En soms is het ook wel spannend wat planten allemaal vermogen. De auteur laat de planten niet alleen tot leven komen maar brengt hen aan als levende wezens die zelfs denken, handelen, luisteren, kijken en voelen, en nog veel meer. Hoe geniepig ze soms zijn, hoe ze zich ongelooflijk aanpassen aan de omgeving waarin ze leven, hoe ze insecten en andere dieren verleiden om bij hen te komen, of net iets doen om dieren af te schrikken of om plantgenoten te waarschuwen voor knabbelgrage dieren. En zo verder.
De makers hebben er voor gekozen om de besproken planten niet echt af te beelden, (het is geen encyclopedie) maar met suggestieve en bijzonder humorvolle illustraties de sfeer nog te versterken. Het begint al bij de inleiding: ‘Mogen wij even de aandacht?!’ met enkele hilarische illustraties. De toon is daar al ingezet en blijft duren tot het stukje op het einde waarbij de planten de mensen een mailtje sturen!
Na het lezen van dit boek kijkt men ongetwijfeld anders tegen planten aan.
Een schitterend boek waar zowel jong als minder jong nog heel veel van kan opsteken! Hoedje af voor de planten!
Een absolute aanrader!

Pol Van Damme - maart 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Geert-Jan Roebers   

Illustrator
Margot Westermann   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2022

ISBN
9789025772888

Aantal pagina's
144

Prijs
€19,99