Briek

Coverafbeelding van: Briek

Trefwoord(en)
erfgoed
verzamelen
mysteries
kinderen

Genre
prentenboek

Vanaf
10 jaar

Op 17 februari 1963 verdween de veertienjarige Briek (Alberiek Vierstraete) spoorloos. Dit na een korte maar intense televisiecarrière. Hij had er zijn eigen show (De Briek-fabriek), zijn muziekcarrière bij het koor ‘De vitamientjes’ en zijn eigen merchandisinglijn.
Die merchandisinglijn was erg uitgebreid. In het boek vind je er vele afbeeldingen van terug: doosjes, inpakpapier, siermandjes, tekenfilms, spelen, popjes, brooddozen, badmutsen, enzovoort enzoverder.
De makers van dit mysterieuze verhaal kwamen toevallig op het spoor van de verdwijning van de kleine Briek en rafelen de ganse historie gedetailleerd uit. Zij stofferen hun zoektocht met geluidsfragmenten, interviews, foto’s, … Hierbij hoor je ook de stemmen van Zaki, Paula Semer, en anderen. Briek werd zwaar uitgebuit door zijn manager, Roger Crombeen. En zijn moeder zette ook de nodige druk op haar zoon. De familie is er nog steeds niet overheen. Kortom, dit is fictie van de bovenste plank. Fictie die je doet geloven dat dit alles echt gebeurd is. Die je met verbazing doet luisteren naar een spannend en fascinerend verhaal.
De grote kracht van dit werk is de gedetailleerdheid. Lesage en Gaudesaboos laten niets aan het toeval over en fantaseren zich een speurtocht bij elkaar die je verbaast. Zowel in klank als in beeld. Want boek en cd zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De vele bewerkte foto’s versterken de illusie als zou dit alles echt gebeurd zijn. De getoonde objecten vormen een verzameling om ‘u’ tegen te zeggen. ‘Briek’ maakt dan ook deel uit van het verzamelproject Nooit Genoeg, een initiatief van de Brugse vzw Tapis Plein, het expertisecentrum voor actieve cultureel-erfgoedparticipatie.
Achteraan (als je het boek omdraait) vind je ook nog een origineel boekje van Briek: ‘Waar is de vogel’. Mét stempel en krabbels van een trotse bezitter van destijds.
Een boekje om te koesteren. Om uren naar te luisteren en in te verdwalen. Zowel voor kinderen die meeleven met de speurtocht als voor volwassenen die tal van voorwerpen en gebeurtenissen herkennen uit hun lang vervlogen jeugdjaren.

Eric Vanthillo - april 2013

Zoek op bib.be

Auteur
Annick Lesage
Pieter Gaudesaboos   

Illustrator
Pieter Gaudesaboos   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2008

ISBN
9789020978018

Aantal pagina's
124

Prijs
€19,99


Aantal CD's
1

Duurtijd
49:07

Verteller
Annick Lesage

Componist
Lieven Gouwy