Breedbekkikker

Coverafbeelding van: Breedbekkikker

Trefwoord(en)
talenten
anders zijn
twijfelen

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Breedbekkikker voelt zich verdrietig. Hij durft niet goed praten en wanneer hij het toch doet, lijkt het meer op gebrabbel. Daarom is hij liever alleen. Slang vertelt hem dat hij met een sissende letter s praat, maar wel erg goed kan tellen. Breedbekkikker vraagt zich af of hij ook iets goed kan. Samen gaan ze op zoek naar Hert, die ook niet van praten houdt maar wel een erg mooi gewei heeft. Onderweg ontmoeten ze Vogel, die soms niet praat zoals het moet maar wel erg mooi kan zingen. In het bos vinden ze Beer, die stottert een beetje maar is heel dapper want hij klimt in hoge bomen. Allemaal samen zoeken ze Hert, die even later per ongeluk Beer in het water duwt. Daardoor moet Breedbekkikker zo hard lachen, dat alle dieren met hem meelachen. Zo weet Breedbekkikker meteen wat zijn talent is.

 

Al deze dieren hebben een probleem met praten: woorden niet goed kunnen zeggen, praten met een slissende s, woorden door elkaar husselen, stotteren, verlegen zijn en zwijgen. Maar allemaal hebben ze een talent, iets waar ze wel goed in zijn. Dat is voor de verdrietige Breedbekkikker een openbaring. Net als voor de lezers die ook wat problemen hebben met praten. Samen met Breedbekkikker ontdekt de lezer dat als je niet goed praat, er wel iets anders is waar je goed in bent.

De tekst vertelt op een speelse manier de zoektocht van Breedbekkikker en zijn vrienden. De tekst van Slang is op rijm, iets wat Slang blijkbaar erg goed kan. De andere tekst is verhalend en die afwisseling zorgt voor een prettig verteltempo.
De illustraties zijn zachtgekleurd en sfeervol, ze brengen de tekst mooi in beeld.
‘Breedbekkikker’ is een verhaal met een boodschap, het zet kinderen aan om na te denken over wat ze niet kunnen, maar vooral over waar ze wel goed in zijn. Het geeft hen moed om niet stil te staan bij wat ze minder kunnen en te genieten van waar ze goed in zijn. Wat boeiende gesprekken kan opleveren.

Mik Ghys - maart 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Bernadette Vermeij

Illustrator
Gitte Spee   

Uitgeverij
Niño   


Jaartal
2022

ISBN
9789085601685

Aantal pagina's
27

Prijs
€16,95