BrainVirus.A

Coverafbeelding van: BrainVirus.A

Trefwoord(en)
toekomst
maatschappij
technologie
spanning
dystopie

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

Door de verplichte inplanting van ‘BrainPods’ in de hersenen van mensen worden zij intelligenter en het heeft nog allerhande andere voordelen. Onder andere dat ze de mensen zullen vrijwaren van oorlog. Het strenge regime van president Cage zorgt ook voor de handhaving van de orde. Maar een gevaarlijk computervirus dat de ‘BrainPods’ beïnvloedt, zorgt voor onberekenbare reacties bij mensen. Ze plegen zelfmoord of schieten wild in het rond. Robert Janson is een briljante hacker. Hij krijgt de opdracht om het virus op te sporen en te vernietigen. Maar hij ontdekt ook minder fraaie dingen. En die vormen een gevaar voor zijn eigen veiligheid.

Dit weinig opbeurend toekomstverhaal schetst een beeld van een totalitair regime dat onder het mom van het bewaren van de vrede de mensen braaf in de pas doet lopen en hun eigen wil min of meer ontneemt. Hoewel de beschreven maatschappij hoog technologisch wordt beschreven, wordt er nog steeds veelvuldig met wapens omgesprongen en wild in het rond geschoten en zijn zogenaamde beschermers – een ander woord voor gewapende soldaten – alom aanwezig.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Robert. De auteur heeft een aantal elementen uit andere verhalen en/of films bijeengegaard en in dit verhaal samen gebracht. Zoals de president die veel gelijkenissen vertoont met president Snow uit ‘De Hongerspelen’. De beschreven maatschappij is ook opgedeeld in districten. De beschermers lijken dan weer weggelopen Stormtroopers uit de Star Wars films. Om  maar enkele elementen te noemen.
Om het verhaal nog wat spectaculairder te maken, spat het bloed regelmatig tegen de muren en wordt het hoofdpersonage gemarteld in een afgelegen gevangenenkamp. Uiteraard is er een verzetsgroep die de schuld in de schoenen krijgt geschoven. Helaas kan het geheel niet overtuigen door een aantal weinig geloofwaardige gebeurtenissen en personages.
Goed als tijdverdrijf op een ‘blauwe maandag’, maar niet meer dan dat.

Pol Van Damme - december 2020

Zoek op bib.be

Auteur
T.G.A. Proost   

Uitgeverij
Beefcake Publishing   


Reeks
Brain Virus Saga

Jaartal
2020

ISBN
9789493111394

Aantal pagina's
181

Prijs
€15,00