Boutje van de rommelberg

Coverafbeelding van: Boutje van de rommelberg

Trefwoord(en)
recyclage
diefstal
vriendschap
redden

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Boutje en zijn vader trekken rond in een woonwagen. Ze worden overal weggestuurd door de politie en belanden op een terrein waar een heleboel rommel ligt. Rommel waar Boutje onmiddellijk mee wil gaan knutselen. Aan de overkant van de weg staan deftige villa’s met een hek omheen. Wanneer Boutje op zoek gaat naar spullen om een skelter te maken, ontmoet hij een dame die naar iets op zoek is, maar ze wil niet zeggen wat. Even later vindt Boutje een beeldje van een bokser dat van goud lijkt. Hij vindt dat een geweldig cadeau voor zijn vader, die bijna jarig is. Hij begraaft het in een schoendoos met ‘Afblijven aub’ erop. Maar even later staat de politie bij de rommelberg, op zoek naar het beeldje. Wanneer ze het vinden, nemen ze Boutjes vader mee omdat ze denken dat hij de dief is. Even later wordt ook de woonwagen weggesleept. Nu staat Boutje er alleen voor. Hij zorgt voor een slaapplek in een vervallen schuurtje en bedenkt een plan om zijn vader terug te krijgen. Gelukkig ontmoet hij Sisi, een meisje uit een van de deftige villa’s. Ze verveelt zich en is dolgelukkig met de komst van Boutje. Ze stimuleert hem om dingen te bedenken met de spullen van de rommelberg en verkoopt ze aan deftige dames die iets origineels zoeken. Hij leert ook Sjan kennen, die schoonmaakt in de gevangenis en hem probeert binnen te smokkelen. Maar dat mislukt, waardoor Sjan ontslagen wordt en bij Boutje aan de rommelberg belandt. Allemaal samen bedenken ze een ontsnappingsplan voor Boutjes vader. Of moet er een andere oplossing gezocht worden?

Dit verhaal zit boordevol fantasie, verrassende ontmoetingen, mislukte en gelukte plannen, hoop, vertrouwen en veel humor. Boutje toont ons hoe fijn het kan zijn om afgedankte spullen een nieuwe bestemming te geven. Hij verzint allerlei dingen, die dan ook nog gedetailleerd getekend worden in de kantlijn. Je wil op slag zelf naar de kringloopwinkel wat spullen halen en combineren.
Boutjes belevenissen zijn boeiend en best wel spannend. Eerst probeert hij uit handen van de politie te blijven, want hij weet dat hij als kind alleen niet mag achterblijven. Daarna ontmoet hij de juiste mensen om zijn leven weer in de juiste richting te krijgen. Ze schenken hem onvoorwaardelijke vriendschap, warmte en vooral veel hoop. Samen met hem geven ze niet op tot Boutje zijn vader terug heeft. De tekst leest vlot en is ruim voorzien van kleurrijke, expressieve illustraties. Een uitnodigende combinatie voor dit warme verhaal over vriendschap en hoop. Met een knipoog naar alle knutselaars. Wees creatief en recycleer!

Mik Ghys - september 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Mirjam Oldenhave

Illustrator
Rick de Haas

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2021

ISBN
9789021681894

Aantal pagina's
160

Prijs
€18,99