Boom – Boom – over vreemden en vrienden

Met Boom-Boom (over vreemden en vrienden) schreef Leue een dijk van een hedendaags prentenverhaal, magistraal geïllustreerd door Clement. Nu al een klassieker (in wording) van formaat!…
Het geheel begint in peis en vree. De eekhoorns in de eik leven vredig en gelukkig samen. Tot Jimjilli Jimjilla, de oude grijze eekhoorn, vermoed dat er nog een andere boom is. Ratufin is het er helemaal niet mee eens, maar de zelfverzekerde Soeslik en de impulsieve Tamia zullen op verkenning uitgaan. Zij ondernemen een lange, gevaarlijke tocht door de woestijn, en voorbij de berg ontdekken zij inderdaad een andere boom die ze nog nooit gezien hebben. Er leven daar andere eekhoorns die een hele andere taal spreken. Vreemde culturen mengen zich en beiden leren elkaars taal. Tot Ratufin en zijn kornuiten zich ermee gaan bemoeien…

De vertelling bouwt zich gestaag en vol spanning op naar een climax die je niet onberoerd kan laten. En waarvan het onverwachte einde stof oplevert tot gesprek…
De hedendaagse vluchtelingenproblematiek lees je er met gemak doorheen, maar toch is het geheel fantasierijk, vol verrassingen en doordrongen van een gevoelige humor.
De stijl van Leue is om van te snoepen. Dit is dan ook een gelaagd en uitgebreid verhaal dat zich leent tot (vele) intense voorleesmomenten.
Zowel de imposante illustraties van Clement als de doordachte vormgeving van Leen Depooter (én het grote formaat van het boek) geven dit verhaal wat het nodig heeft.
Clement tekent en schildert figuren vol beweging die over de pagina’s dartelen. Hun expressie spreekt voor zich en zij voegt er vele details aan toe die het verhaal aanvullen en versterken. De totale landschappen zijn groots en indrukwekkend, de sobere kleurkeuze bepaalt per scène de juiste sfeer die je volledig inpalmt.
Dit is een prentenboek dat bewondering afdwingt. Het verhaal staat op zich en tegelijkertijd is het een fantasierijke vertaling van de hedendaagse maatschappelijke realiteit waar we niet omheen kunnen.
Dit geheel is opgebouwd uit pure noodzaak.
Een dijk van een aanrader!

Eric Vanthillo - oktober 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Dimitri Leue

Illustrator
Sabien Clement   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2017

ISBN
9789401444750

Aantal pagina's
42

Prijs
€17,99