Boem! De kleurenstrijd

aanrader Coverafbeelding van: Boem! De kleurenstrijd

Trefwoord(en)
oorlog
vechten
ruzie
kleuren

Genre
prentenboek

Vanaf
6 jaar

Ximo Abadía (Joaquim Abadía Pérez) is een Spaanse auteur en illustrator wiens werk reeds verschillende keren internationaal opgemerkt werd en zo ook geselecteerd werd voor de Bologna Children’s Illustrator’s Exhibition in 2017.
Deze voltreffer publiceerde hij in het Spaans in 2020. Wij mogen ons nu, 2 jaar later, verheugen op de Nederlandse editie ervan. Want dit werk heeft een grote noodzaak om te vertellen en te her-vertellen. Jammer genoeg… Maar zolang oorlogen de wereld in hun greep houden zijn dit soort verhalen onmisbaar om aan kinderen op een toegankelijke wijze deze problematiek te bespreken. En zo te hopen dat het ooit zal stoppen… Wie weet…
‘BOEM! de kleurenstrijd’ blinkt uit in eenvoud en helderheid.
Het vangt aan bij 2 dorpen die vredig naast elkaar lagen. Op een nacht werd in beide dorpen op hetzelfde moment een baby geboren. De ene jongen was van kinds af aan dol op groen, de ander op rood. Gaandeweg riep de een dat alles groen moest zijn, terwijl de ander vond dat alles rood moest zijn. En toen kwamen ze elkaar tegen. Ze maakten de hele dag ruzie over hoe het nu verder moest: Rood of Groen? In hun boosheid verspreidden ze leugens in hun dorp. Over terroristen en een groot rood monster dat bomen en huizen verslond. En over een groene reus die kinderen ontvoerde en velden in brand stak. De mensen in hun dorpen werden bang en verkozen veiligheid boven vrijheid. De twee jongens kwamen dankzij hun leugens aan de macht, een macht die zich snel verspreidde naar de buren en daarna naar de rest van de wereld. Eerst kwam er een verbod op rood en groen, later een verbod op alle andere kleuren. Toen kwam er een hoge muur tussen beiden en startte de oorlog. Een die vele jaren duurde. De wapens werden groter en gevaarlijker, en toen… Boem!…

Dit verhaal laat een diepe indruk na en zet je aan tot voorlezen en nabespreken. Om vele vragen te beantwoorden en gesprekken op touw te zetten over de wreedheid (en zinloosheid) van oorlogen. De toon ervan is licht zakelijk en niet veroordelend, maar de inhoud en de opbouw zeggen genoeg over de mening, het engagement en de noodzaak van de auteur/illustrator.
De opvallende prenten in een bijzondere grafische stijl en grote kleurvlakken beantwoorden perfect aan die abstractie van de inhoud, waardoor het geheel tijd- en plaatsloos oogt. En dus universeel kan ingezet worden bij elk conflict hoe klein of hoe groot het ook mag zijn.
Zo hoort dit prentenboek in elke boekenkast om alle grote en kleine conflicten aan te kaarten. Om inzichten te bieden hoe die ontstaan en wat ze kunnen teweeg brengen. Vandaar ongetwijfeld een aanrader!

Eric Vanthillo - januari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Ximo Abadía

Illustrator
Ximo Abadía

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2022

ISBN
9789464019285

Aantal pagina's
54

Prijs
€19,50


Vertaald uit
Spaans

Originele titel
Boom: la guerra de los colores

Vertaler(s)
Tine Poesen