Blote handen

Coverafbeelding van: Blote handen

Trefwoord(en)
nieuwjaar
honden
vriendschap
wraak
spijt
eenzaam

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Op oudejaarsdag zwerven Ward en Bernie over de velden rond de boerderij waar Ward woont. Het hondje Elmer loopt met ze mee. Met z’n drieën komen ze op het erf van Betjeman terecht, een zonderlinge man met een plastic hand, en daar blijven ze net iets te lang. Nog voor het vuurwerk van twaalf uur staat alles in lichterlaaie.

Bart Moeyaert en mysterie zijn twee handen op één buik. Veel suggereren met weinig woorden, een groot(s) verhaal in een dun boek. Een eenvoudig plot maar een moeilijk verhaal. Als lezer krijg je over bepaalde zaken veel mee: omgeving, tijd, uiterlijkheden, acties,… maar waar het verhaal echt om gaat, de onderliggende reden van de gebeurtenissen: daar moet je naar gissen. Passend bij dat giswerk is ook de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt: een stil dorp waar weinig communicatie is. Een dorp vol binnenvetters. Ward praat niet over zijn gevoelens maar onderneemt direct actie. Hij gaat ervan uit dat zijn interpretatie van de feiten de juiste is. Het hele verhaal van Ward en Betjeman beslaat hoogstens een paar uur en toch lijkt het een leven lang te duren. De sfeer kruipt onder je huid en neem je nog lang mee. Het verhaal wordt verteld vanuit Wards perspectief, Betjeman is de antagonist. Hij is eng, reusachtig en gevaarlijk. Althans, dat idee krijg je tijdens het lezen van de eerste bladzijden, maar Moeyaert slaagt erin om Betjeman ook als eenzaam, zielig en zoekend naar (fysieke) warmte te portretteren. Ward en Betjeman staan tegenover elkaar en zullen dat waarschijnlijk ook blijven doen, maar ergens lijken ze ook wel op elkaar. Ze voelen zich onbegrepen en hebben spijt van hun acties maar het lot lijkt hen nu eenmaal niet goedgezind. Beide willen ze in het nieuwe jaar aan een nieuw hoofdstuk beginnen en Moeyaert laat ons gissen of dat ook zal gebeuren. Deze manier van schrijven heeft ook een keerzijde: niet iedereen houdt ervan.
Blote handen is geen eenvoudig boek, het verhaal wordt niet chronologisch verteld, er wordt niets voorgekauwd en de lezer moet zelf de eindjes aan elkaar knopen. Als je bereid bent te investeren in je leeservaring, krijg je er een wondermooi verhaal voor terug. Een verhaal over eenzaamheid, wraakzucht, naïviteit, dreigende stilte en diep verdriet. Een verhaal verteld met de mooiste woorden, dromerigste zinnen en beklijvendste sfeer.

Mathilde Lemm - januari 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Bart Moeyaert   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2021

ISBN
9789045125404

Aantal pagina's
112

Prijs
€15,99