Bloot

Coverafbeelding van: Bloot

Trefwoord(en)
identiteit
verliefd
vriendschap
sexting

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Amelie is niet tevreden met haar lichaam. Ze zou graag een ‘zandloper’ willen zijn, maar ze is een ‘piramide’. Op school heeft ze weinig vriendinnen en haar buurjongen en jarenlang haar beste vriend doet in haar ogen nog kinderachtige spelletjes. Ze laat ook over zich heen lopen door enkele haantjes-de-voorste die denken dat ze alles mogen zeggen over de meisjes in hun klas. Stiekem is ze verliefd op Elias, al merkt die  haar natuurlijk nooit op. Maar Kira, een nieuw meisje in haar klas, doet alles veranderen. Ze helpt Amelie om meer zelfvertrouwen te krijgen én brengt haar in contact met Elias. Amelie is in de wolken. Alles lijkt goed te gaan, maar dan vraagt Elias haar een topless-foto te sturen. Ze kennen en vertrouwen elkaar toch?

Een typisch meisjesverhaal dat eigenlijk meer door jongens zou moeten gelezen worden. Het maakt duidelijk hoe ze meisjes, die aan hun zelfvertrouwen twijfelen, pushen om dingen te doen die de meisjes eigenlijk niet willen. En zodoende hun leven de dieperik in duwen.
Het verhaal wil meisjes dan weer duidelijk maken dat ze hun eigen lichaam oké moeten vinden en zich niet mogen blindstaren op modellen met een ‘ideaal’ figuur. Een figuur dat jongens/mannen ‘ideaal’ vinden, maar dat in de reële wereld maar zelden voorkomt en voor iedereen verschillend is.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Amelie, in de ik-vorm. Zodoende krijgt de lezer een goed beeld van haar twijfels, haar onzekerheid, haar laag zelfbeeld. Maar ook de evolutie naar meer zelfvertrouwen als ze zich aanvaard en geliefd voelt. Amelie wordt geschetst als een meisje waarbij de emoties snel omslaan. Iets wat zeker herkenbaar is bij de beoogde doelgroep. Als het dan finaal misloopt, stort Amelies wereld in. Maar dan verrast de auteur de lezer met een opmerkelijke plotwending, die het gebeuren in een ander daglicht stelt, waardoor Amelie sterker uit het gegeven naar voren komt.
Een makkelijk leesbaar verhaal met een duidelijke boodschap voor meisjes én jongens.

Pol Van Damme - januari 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Jutta Nymphius   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2022

ISBN
9789021682495

Aantal pagina's
168

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Oben ohne

Vertaler(s)
Michiel Nijenhuis