Bloedbanden – De kronieken van goud en bloed, deel 1

aanrader Coverafbeelding van: Bloedbanden – De kronieken van goud en bloed, deel 1

Trefwoord(en)
geschiedenis
inquisitie
oorlog
vete

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Vasco Montalbán ontsnapt met zijn kleine zusje Adrienne op het nippertje aan de brandstapel waartoe de wrede bisschop Sforza van Avignon zijn familie heeft veroordeeld op grond van valse beschuldigingen. Vasco vindt een schuilplaats in het klooster van Beauregard. Daar probeert hij de draad van zijn leven terug op te nemen.
Twee jaar later reist de jonge prins Orlando Orsini samen met zijn vader naar Avignon. Zij hebben een pauselijke opdracht om de gangen van bisschop Sforza te onderzoeken zonder dat die argwaan krijgt. Door een toeval ontmoeten Vasco en Orlando elkaar. Het blijkt dat ze elkaar kunnen helpen. Maar hun tussenkomsten leiden tot een verschrikkelijk drama.

Dit bijzonder lijvige boek – meer dan vijfhonderd pagina’s – neemt de lezer mee naar het zuiden van Frankrijk in de zestiende eeuw waar het verhaal al honderden jaren voordien een aanvang neemt. De auteur beschrijft heel uitgebreid en erg beeldend de toenmalige maatschappij en de levensgewoonten van gewone mensen maar ook hoe de toenmalige rijken en ook de pausen hun soms liederlijk leven leidden en hoe ze zich onaantastbaar in hun macht wentelden. Daardoor evolueert het verhaal traag maar als de lezer geïnteresseerd is in geschiedenis, krijgt hij/zij een heel duidelijk beeld van het leven in die tijd, voornamelijk in het zuiden van Frankrijk. Door de Spaanse afkomt van Vasco en zijn omzwervingen wordt ook een beeld gegeven van het leven in een Spaanse stad, het leven op een zeilschip en de vreselijke slavenhandel die toen erg veel opbracht. Het verhaal is op een aantal momenten erg wreed en verschrikkelijk. Vasco heeft het hart op de juiste plaats en kan die onrechtvaardigheden niet zomaar aan zich laten voorbijgaan. Anderzijds beseft hij ook dat hij als eenling weinig kan doen tegen die toestand. Of dat nu in Afrika, op een slavenschip of op het vasteland gebeurt, zowel in Spanje als in Frankrijk.
Het zuiden van Frankrijk is bij vele mensen gekend als vakantiebestemming, zijn historische steden en kasteelruïnes. De beschreven omgeving is dan ook erg herkenbaar voor de lezer.
Het verhaal is wel afgerond – na de vele doden en vermoorde mensen kan je moeilijk van een wensvervullend slot spreken – maar het gegeven waarmee het verhaal begint en waar het mee eindigt, is niet opgelost en zal in een tweede deel een vervolg krijgen. Iets om naar uit te kijken.
In een verklarende woordenlijst achteraan geeft de auteur nog een massa informatie over plaatsen, gebeurtenissen en de godsdiensten in die periode. In een nawoord spreekt hij zijn hoop uit dat geïnteresseerde lezers na het lezen van dit boek op zoek gaan naar meer informatie over de onderwerpen die aan bod komen.
Een aanrader voor diegenen die van geschiedenis houden, van de politiek en de godsdienst in de zestiende eeuw.

Pol Van Damme - januari 2017

Zoek op bib.be

Auteur
H.P. Janssens

Uitgeverij
Clavis   


Reeks
De kronieken van goud en bloed

Jaartal
2016

ISBN
9789044827538

Aantal pagina's
536

Prijs
€24,95