Bliksemkind

Coverafbeelding van: Bliksemkind

Trefwoord(en)
gezin
dorp
genezen
vertellen

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Tijdens een hevig onweer wordt Yoko getroffen door de bliksem en als ze bijkomt, heeft ze een steen in haar hand waarmee ze zieken kan genezen. Al gauw staan er rijen zieke en wanhopige mensen aan de deur. Het hele dorp deelt mee in het gebeuren. De handeltjes bloeien als nooit tevoren. Iedereen is blij met de geneeskrachtige steen. Iedereen, behalve Yoko.

In dit traag evoluerende verhaal komt iedereen aan het woord. Yoko, haar oma, haar moeder, haar broer, haar vader. Maar ook de steen, de bliksem, het bed van oma, de overbuurvrouw, het paard, de radio tot de aanschuivende rij en de nabijgelegen vulkaan toe. Iedereen en elk voorwerp geeft zijn of haar mening over de gebeurtenissen. En dit meestal in korte zinnen die telkens op een nieuwe regel beginnen. Daarnaast staan er heel veel kleurrijke illustraties die het verhaal visueel aanvullen. Het geheel heeft daardoor een niet alledaagse vormgeving.
Door telkens een ander personage of voorwerp aan het woord te laten, evolueert het verhaal heel erg traag, wat het landelijke ritme van het leven op het platteland versterkt. Het verhaal speelt zich in een Oosterse omgeving af, zonder een bepaald land te benoemen.
Dit originele verhaal bevat toch enkele onduidelijkheden. Dat de steen een magische uitwerking heeft, is nog herkenbaar. Het is echter wel vreemd dat het vooral de oma van Yoko is die een handeltje wil slaan uit de gave die Yoko heeft met de bijzondere steen. Ook het gedrag van de ontevreden dorpsbewoners die het niet pikken dat de magie van de steen uitgewerkt raakt, komt vreemd over. Ze zijn er namelijk allemaal beter van geworden, maar blijken nu heel ‘hebberig’ te worden. Zij worden dan maar weggejaagd en dat is het dan. Uiteindelijk legt iedereen zich neer bij de afloop. Het is de vulkaan die ‘belooft’ ooit nog eens zo’n steen uit te spuwen.
Bijzonder verhaal met een bijzondere vormgeving en heel verzorgd uitgegeven.

Bekroond met een Zilveren Penseel 2023.

Pol Van Damme - juli 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Hans Hagen   

Illustrator
Martijn van der Linden   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2022

ISBN
9789045127668

Aantal pagina's
184

Prijs
€16,99