Blijf zachtjes bij me

Coverafbeelding van: Blijf zachtjes bij me

Trefwoord(en)
liefde
racisme
verliefd
middelbare school

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Elisha, zeg maar Ellie, en Miah, kort voor Jeremiah, zijn allebei nieuw op een dure privéschool. Ze voelen zich er niet echt thuis en dat trekt hen naar elkaar toe. Ze verschillen enorm, Ellie is wit en Joods, Miah zwart maar toch voelen ze meteen dat ze elkaar aanvullen. Ze proberen met hart en ziel hun relatie te laten werken, maar heeft een interraciale liefde wel kans op slagen?

Na Brown girl dreaming verschijnt opnieuw een bijzonder boek van Jacqueline Woodson. Ditmaal kiest ze niet voor de vrije-versvorm maar schrijft ze in iets toegankelijkere stijl. Toch blijft haar poëtische taalgevoel wel aanwezig. Die schrijfstijl zorgt ervoor dat Blijf zachtjes bij me meer is dan een activistisch boek over racisme in de V.S. Naast een sociale aanklacht is het boek ook een gevoelig verhaal over hoe moeilijk het is om écht contact te leggen met een ander persoon. De liefde tussen twee vijftienjarigen is zelden makkelijk, laat staan wanneer hun afkomst, ondanks verwoede pogingen, toch begint mee te spelen.
Woodson is in de V.S. en ver daarbuiten al jaren geliefd. Haar werk werd met de grootste prijzen bekroond maar in het Nederlandse taalgebied is ze amper gekend. Blijf zachtjes bij me dateert van 1998 (en werd in 2002 als Zacht als de wind zonder de verdiende aandacht uitgebracht door uitgeverij Facet), maar voelt, pijnlijk genoeg, bijzonder actueel. In Brown girl dreaming, dat autobiografisch is, kom je meer te weten over Woodson en haar familie. Ook in Blijf zachtjes bij me merk je het haar zo bekende gevoel van machteloosheid op. Zowel Elisha als Jeremiah willen dat hun liefde probleemloos en mooi is, maar toch blijft racisme ongewild een rol spelen. Ze kunnen er niet aan ontsnappen. Hoewel Blijf zachtjes bij me amper 200 pagina’s beslaat, is het een indrukwekkende jeugdroman die de lezer aan het denken zet.

Mathilde Lemm - juli 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Jacqueline Woodson

Uitgeverij
Volt   


Jaartal
2022

ISBN
9789021426877

Aantal pagina's
198

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
If you come softly

Vertaler(s)
Adiëlle Westercappel