Blij zijn kost geen geld

Coverafbeelding van: Blij zijn kost geen geld

Trefwoord(en)
armoede
kansarmoede
geluk

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Brechtje is met haar ouders met de fiets naar het strand gereden. Met een oude lepel en lege yoghurtbakjes maakt ze een grote zandtaart. Eise is aan het vliegeren en struikelt over de zandtaart. Zijn vlieger landt in de duinen en Brechtjes zandtaart is stuk. Ze gaan samen op zoek naar de vlieger en vinden hem al snel. Dus nu wil Eise wel helpen om een nieuwe zandtaart te maken. Ondertussen merkt hij op dat Brechtje geen badpak heeft maar in haar onderbroek speelt en dat ze geen echt emmertje heeft maar yoghurtpotjes. Ook het ijsje dat Brechtjes mama hen geeft is een zelfgemaakt ijsje, geen hoorntje van de winkel. Op het einde van de dag gaat iedereen tevreden naar huis. En Eise heeft gemerkt dat hij heel blij geweest is en blij zijn helemaal geen geld hoeft te kosten.

De nieuwe vriendschap tussen Brechtje en Eise is meteen ook een les voor Eise. Elke keer wanneer hij iets opmerkt bij Brechtje vertelt ze hem rustig dat het zo eenvoudig toch ook kan. En hij moet toegeven dat het inderdaad allemaal ok is. Ze maken samen plezier, en dat kost helemaal geen geld. Zo krijgt de lezer, door dit heldere verhaal, een duidelijke kijk op hoe alles eenvoudiger kan. Dat als je minder geld hebt, je niet ongelukkig hoeft te zijn. Met minder kan het ook. Na het verhaal volgen dan ook enkele pagina’s waarmee je kan filosoferen met kinderen. Over wat lekkerder is: een taart van de bakker of een taart van mama. Over of het gezelliger is in een groot huis of in een klein huis. Over kleren, of ze altijd nieuw moeten zijn of dat het vooral belangrijk is dat ze schoon en heel zijn.
Daarna volgt nog info voor de volwassenen over verborgen armoede. Hoe die zichtbaar wordt, hoe groot het probleem is, wat je kan doen. Er wordt afgesloten met nuttige adressen in België en Nederland, zodat wie wil hier meer info kan krijgen.
Een erg toegankelijk en warm boek over verborgen armoede.

Mik Ghys - september 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Ilona Lammertink

Illustrator
Els Vermeltfoort

Uitgeverij
Clavis   


Reeks
Clavis informatief

Jaartal
2021

ISBN
9789044843767

Aantal pagina's
40

Prijs
€16,99