Blauw, ik hou van jou

Coverafbeelding van: Blauw, ik hou van jou

Trefwoord(en)
zee
walvissen
plastic
milieuvervuiling

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Jonas de vuurtorenwachter is dol op de zee. Hij houdt van de wind en de golven. Wanneer hij tijdens een storm in zee belandt, wordt hij gered door een walvis, Blauw. De volgende dag zoekt Jonas Blauw weer op, maar die is nergens te vinden. Hij blijkt op de bodem van de zee te liggen en ziet er ziek uit. Jonas ontdekt dat de maag van Blauw vol plastic zakjes zit. Hij ruimt alles op en hoopt dat hij Blauw geholpen heeft. De volgende dag gaat hij weer op zoek naar Blauw…

De auteur neemt het op voor de walvissen die veel te veel plastic opeten door de vervuiling op zee. Op de laatste bladzijde van dit boek vertelt hij in een nawoord dat walvissen met uitsterven bedreigd zijn. Om de walvissen en het zeeleven te beschermen, moet er een einde komen aan de vervuiling. Daar kan de lezer bij helpen door minder plastic te gebruiken en deel te nemen aan schoonmaakacties op het strand.
Deze boodschap wordt in het verhaal ook erg duidelijk. De auteur creëerde twee lieflijke figuren, de kleine Jonas en de immense Blauw. Met enkele fijne lijnen toont hij hun emoties, in een kleurrijke waterverfwereld. De zachte kleuren en de fijne lijnen vormen een aantrekkelijke wereld, waarin de plastic zakjes helemaal niet thuishoren. De tekst is beperkt maar meer dan voldoende. Die zorgt zelfs voor een vrolijke en luchtige sfeer, ondanks het ernstige thema. Na het (voor)lezen van dit boek en de boodschap van de auteur is het overduidelijk: gebruik minder plastic en verzorg de natuur om je heen.
Een sfeervol en vertederend verhaal rond een belangrijk milieuthema.

Mik Ghys - januari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Barroux   

Uitgeverij
Rubinstein   


Jaartal
2022

ISBN
9789047629399

Aantal pagina's
33

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
I Love You, Blue

Vertaler(s)
Irene Kunst