Blauw brengt ongeluk

Coverafbeelding van: Blauw brengt ongeluk

Trefwoord(en)
kansarmoede
schaamte
feesten

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Bij Elif thuis is er weinig geld. Daarom kunnen ze nooit op vakantie, of naar pretparken, of andere zaken die geld kosten. Maar dat vertelt ze aan niemand. Zelfs niet aan haar beste vriend Rick. Tot die haar op een dag ziet aanschuiven bij de voedselbank. Ze vertelt hem haar geheim. Volgens Elif hebben ze weinig geld door de blauwe enveloppen. Wanneer er weer zo eentje in de brievenbus zit, werpt ze die weg voor haar mama er weer verdrietig door kan worden. En ondertussen maakt ze plannen om naar het verjaardagsfeestje van haar klasgenootje Coco te gaan, ook al mag het niet van haar mama. En dat zorgt natuurlijk voor problemen…

Elifs situatie is realistisch en actueel. Bij heel wat kinderen zal de thuissituatie van Elif herkenbaar overkomen: geen geld voor vakantie, voor feestjes, voor cadeautjes en zo meer. Elif probeert zelf iets te bedenken om toch een keer naar een feestje te kunnen, maar net als het haar lijkt te lukken, loopt er iets vreselijk mis.
Het verhaal heeft een levendige taal, waardoor je helemaal meeleeft met Elif. Je duikt mee in haar gevoelens en hoopt, samen met haar, dat haar geheim niet ontdekt wordt. Maar tegelijk hoop je ook dat er iets gebeurt waardoor haar situatie verbetert, dat er hoop is op een betere toekomst. Elif heeft een opgewekt karakter, ondanks het geheim dat toch wel zwaar op haar drukt. Ze ontroert je met gewone dingen, zoals zelf een cadeautje maken, of hulp regelen voor het plakken van haar fietsband. Kleine, fijne illustraties begeleiden de belevenissen van Elif en passen perfect bij die gevoelige en toch luchtige sfeer.
Een gevoelig verhaal over te weinig geld voor een cadeautje voor een jarig klasgenootje.

Mik Ghys - mei 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Angelique van Dam   

Illustrator
Kees De Boer

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2023

ISBN
9789025884949

Aantal pagina's
136

Prijs
€15,99