Blad in de wind

aanrader Coverafbeelding van: Blad in de wind

Trefwoord(en)
krant
leven
avontuur
eenzaam

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Hoofdpersonage en tevens de ik-persoon van dit gevoelige prentenverhaal is een krant. Geboren vroeg in de ochtend op een grote, koude plek, samen met vele andere kranten. Samen kwamen ze in een kiosk terecht; een plek om naar uit te kijken. Want daar kon iedereen aan een eigen leven beginnen. Behalve de ik-persoon: die waaide uit elkaar en begon aan een lange tocht door de lucht. Een blad belandde bij een hardwerkende poetsdame, een ander in een vogelkooi, nog een ander werd een bootje voor een kleine jongen, eentje vond de liefde en een ander werd geconfronteerd met verdriet vanwege de dode goudvis, enzovoort. Het laatste deel van de krant kwam bij een man terecht. Een man die alle moed verloren was, net als de krant zelf. Maar toen…

‘Blad in de wind’ is een bijzonder verhaal dat zowel jong als oud boeit en inspireert. Het originele uitgangspunt om het leven te bekijken door de ogen van een krant, en dat in confrontatie met de mensen, is boeiend en verrijkend. De fijne fantasie prikkelt je eigen verbeelding en doet je nadenken over het leven, zonder zwaar op de hand te zijn. Want het geheel is licht en speels.
Het verhaal ontrolt zich chronologisch naar een verrassend en bevrijdend slot toe. De korte zinnetjes vertellen het hoogst nodige en laten veel ruimte voor eigen invulling.
De sfeervolle en kunstzinnige prenten in zachte kleuren zijn een aantrekkelijke mix van verschillende technieken: vetkrijt, verf, collage en digitale bewerking. Zij zijn niet uitbundig maar eerder introspectief en geven zo een fijne gevoelslaag aan het geheel. De naïeve toon heeft iets licht afstandelijks, waardoor je hier ook weer op je eigen invulling wordt aangesproken.
Tot slot maakt de vormgeving met zijn grote witruimtes het geheel tot een meer dan aantrekkelijk werk dat je koestert. Fijn om telkens weer terug te keren naar dit originele en aparte verhaal.
Een gedurfde aanrader!

Eric Vanthillo - augustus 2021

Zoek op bib.be

Auteur
José Sanabria
María Laura Díaz Domínguez

Illustrator
José Sanabria

Uitgeverij
Tiptoe Print   


Jaartal
2021

ISBN
9789463880558

Aantal pagina's
46

Prijs
€17,00


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Ein Blatt im Wind

Vertaler(s)
Paul Verrept