Björn. Zes berenverhalen

aanrader Coverafbeelding van: Björn. Zes berenverhalen

Trefwoord(en)
dieren
bossen
humor

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

In 6 korte verhalen maken we kennis met Björn de beer.
Björn woont in het bos en krijgt soms post. Op een dag krijgt hij een brief met ‘gefeliciteerd’. Hij heeft een bank gewonnen. Diezelfde dag komen ze de bank nog brengen en zetten hem in de grot van Björn. Alle dieren komen de bank proberen, want het is een zachte, mooie bank. Maar Björn is er niet gelukkig mee. De koolmees is de enige die het merkt. Ze raadt Björn aan de bank buiten neer te zetten zodat iedereen ervan kan genieten. Zo is iedereen tevreden.
Björn houdt ook van lezen. Vooral een catalogus vol mensendingen vindt hij interessant. Waarop de vos het geweldige idee heeft om zich te verkleden als mensen. Ze nemen spullen weg bij een paar kampeerders en vinden ook achtergelaten spullen in het bos. Daarmee gaan ze aan de slag. Alle dieren doen mee en het is de mooiste namaakmensencarnaval dat er ooit in het bos is geweest. En daarna brengen ze alle spullen netjes terug.
Björn kan ook genieten van niets, zoekt een mooi cadeautje uit voor zijn mensenvriendinnetje Ramona, ontdekt dat hij een bril nodig heeft en maakt zich klaar om een winterslaap te houden.

Deze korte verhalen zijn bijzonder sterk door hun eenvoud. Björn maakt niets spectaculairs mee, maar net daardoor zijn zijn belevenissen zo leuk om te lezen. Hij is geen gewone beer, want hij wint een bank, hij leest graag, hij heeft een bril nodig en kent een meisje. Maar die zaken worden dan weer zo vanzelfsprekend voorgesteld, dat het helemaal thuishoort bij de leefwereld van deze sympathieke beer. Björn is het hoofdpersonage, om hem draait het allemaal. De andere dieren kregen immers geen naam, ook al zijn ze aanwezig. De fijne pentekeningen zijn aantrekkelijk door hun eenvoud. Kleine details vertellen soms meer dan de tekst. De lichtgroene bladzijden zorgen voor een sfeervolle leeservaring. Ook de lichtgroene cover met een vertederende beer is zeer uitnodigend.
Deze verhalen doen je genieten van eenvoudige dingen, het hadden er meer mogen zijn. Een aanrader om nog lang van na te genieten. En telkens opnieuw (voor) te lezen.

Mik Ghys - juni 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Delphine Perret   

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2018

ISBN
9789059088931

Aantal pagina's
59

Prijs
€13,99


Vertaald uit
Frans

Originele titel
Björn. Six histoires d’ours

Vertaler(s)
Edward van de Vendel