Biografie van een vlieg

aanrader Coverafbeelding van: Biografie van een vlieg

Trefwoord(en)
vliegen
ontdekken
leven
liefde
vriendschap
sterven

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Dit verrassende verhaal vol humoristische knipogen en fijngevoelige wendingen stond op de shortlist voor de Jan Wolkersprijs (beste Nederlandse natuurboek) 2021. Het vertelt in 23 hoofdstukjes – annex dagen – het leven van een ‘doodnormale’ vlieg. Starten doet het op dag 1 in de drol van een bouvier. Maar het had volgens de auteur even goed kunnen beginnen “in het kadaver van een ongelukkig haasje”, of “in een zompige appel die achterbleef na de weekendmarkt”. Eindigen doet het zovele hoofdstukjes/dagen later in de hoogte op een lantaarnpaal waar hij sterft en zijn beste vriend, de buizerd, ontdekt wat ‘samen’ betekent…
Daartussen lezen we dag aan dag zijn hele leven: hoe zijn vader stierf ten gevolge van een mep met een opgerolde buurtkrant en hoe zijn moeder duizenden eitjes achter liet. Hoe hij zich als larf verpopte en als vlieg geboren werd ‘middenin zijn leven’. Want vliegen kunnen alles meteen, zij hoeven niets te leren. Hoe hij de sensatie van zijn zintuigen ontdekte, en later de alles verslindende liefde voor HupHup, de vlieg met het parelmoeren lijfje en de heerlijke geur van groentenbak met een zweempje van beschimmelde ketchup. Tussen zijn vliegen door langs vuilnisbakken, kale hoofden vol zweet, rottend slachtafval, sappige perziken, dampende uitwerpselen en ander lekkers, was er de intense vriendschap met de buizerd, die hem wel mocht en hem smalend ‘Poepvoetjes’ noemde. Intens maar ook licht afstandelijk, want “wie weet waar die poepvoetjes overal geweest zijn?”…

Deze biografie is hoogst origineel. De auteur slaagt erin om de herkenbare realiteit te koppelen aan een grenzeloze fantasie en maakt zo van een vlieg als dertien in een dozijn een speciaal wezen met hoogst herkenbare trekjes, gevoelens en gedachten.
Het geheel leest als een trein en je verbaast je voortdurend over zoveel creativiteit en fijne humor.
De prenten van Paul Faassen en de vormgeving van Jelle F. Post maken het geheel tot een hebbeding om U tegen te zeggen. De sobere kleurkeuze van enkel blauw, zwart en wit is treffend en doen de prenten de realiteit overstijgen. Prenten vol leven die steeds focussen op details die het verhaal versterken. Een perfect samengaan van beeld en tekst, in een begeerlijke editie met linnen kaft en reliëfdruk die lekker in de hand ligt.
Dit is een bijzonder werkje dat alles in zich heeft om een originele klassieker te worden. En voor het zo ver is, noemen wij het graag en vol overtuiging ‘een aanrader’!

Eric Vanthillo - maart 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Jaap Robben   

Illustrator
Paul Faassen   

Uitgeverij
Loopvis   


Jaartal
2021

ISBN
9789083100593

Aantal pagina's
64

Prijs
€14,99