Billy en het Reuzenavontuur

Coverafbeelding van: Billy en het Reuzenavontuur

Trefwoord(en)
magie
avontuur
milieu
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Billy en zijn drie vrienden houden van plezier en avontuur. Ze hebben hun zinnen gezet op het Woud van de Watervallen, een groot omheind bos naast hun dorp waar niemand in mag. Ze vinden een plek waar ze gemakkelijk in het bos geraken om het te kunnen onderzoeken. Ze ontdekken een grote oude eik die een doorgang blijkt te zijn naar een andere wereld. Daar ontmoeten ze kleine boswezens, Sprankels, die hen vertellen dat er iets aan de hand is met het Ritme van de natuur. Er loopt vanalles mis in de voordien vredevolle omgeving. Basil, een Sprankel, wordt Billy’s vriend. Wanneer Basil in gevaar is, redt Billy hem uit de handen van gemene Kluivers, die Basil wilden opeten. Op zijn beurt helpt Basil Billy wanneer hij gepest wordt door de gemene Bruno. Samen met zijn vrienden gaat Billy op zoek naar de oorzaak van de verontreiniging van het water dat door het dorp en het bos stroomt. Maar wat ze bij de Sprankels nog ontdekken, hadden ze nooit verwacht…

De fantasievolle en spannende avonturen van Billy en zijn vrienden spelen zich af in twee werelden. Enerzijds is er het dorp waar ze wonen, en waar sprake is van waterverontreiniging door een kalkoenenkwekerij. Anderzijds is er de wereld van de Sprankels, die houden van de natuur en alles in evenwicht proberen te houden. Billy en zijn vrienden komen in beide werelden problemen tegen, die ze trachten op te lossen. Maar veel vragen blijven nog onbeantwoord, wat betekent dat er nog een vervolg komt op deze avonturen.
De tekst leest vlot, ook al kan de auteur het niet laten om wat veel aandacht te besteden aan lekker, en gezond, eten. Met op het einde van het boek zelfs enkele recepten. Maar de belevenissen van de vier vrienden zijn spannend en fantasievol. De auteur tracht ook duidelijk te maken dat je je niet minder moet voelen wanneer het niet goed lukt op school. Billy heeft leerproblemen, maar dat houdt hem niet tegen om een ondernemende, vindingrijke jongen te zijn, die heldhaftig problemen aanpakt.
Het verhaal wordt ingeleid en onderbroken door de auteur die het verhaal vertelt aan zijn kinderen. Dat breekt de spanning wel even, maar die wordt snel weer opgepikt.
Doorheen het verhaal verluchten heel wat illustraties de tekst. Ze zijn speels en vol actie, waardoor ze prima aansluiten bij de sfeer van het verhaal.
Een boeiende start van een fantasievolle en spannende avonturen.

Mik Ghys - januari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Jamie Oliver

Illustrator
Mónica Armiño   

Uitgeverij
Kosmos   


Jaartal
2023

ISBN
9789043929523

Aantal pagina's
327

Prijs
€21,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Billy and the Giant Adventure

Vertaler(s)
Tosca Menten