Bijenvader

Coverafbeelding van: Bijenvader

Trefwoord(en)
dagboek
drama
gezin
liefde

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Zomer 1985. Het vriendje van Johanne ligt in coma in het ziekenhuis. Het is maar de vraag of hij nog ontwaakt en of hij zich dan nog iets herinnert. Johanne besluit de gebeurtenissen die tot het ongeluk hebben geleid en de periode die ze samen zijn vanaf het begin te vertellen en op cassettebandjes op te nemen. Zo kan ze zijn geheugen opfrissen. Maar dan moet hij wel ontwaken!

Het is niet vanzelfsprekend om over cassettebandjes te schrijven in 2017. Het is iets uit een vervlogen tijd. Iets wat heden ten dage niet meer wordt gebruikt. Het verhaal kan dan ook eventueel gedateerd overkomen bij de lezer.
Door op deze manier het verhaal te vertellen, krijgt de lezer stukje bij beetje het hele dramatische gebeuren als een soort puzzel voorgeschoteld. De lezer komt pas te weten hoe de vork in de steel zit als alles verteld is.
Tussen de stukjes die Johanne op band vertelt – ze eindigen telkens met het woordje ‘stop’ van de stoptoets die wordt ingedrukt – staan er tekstblokken van een bepaalde gebeurtenis die door de auteur verteld worden. De opnames zijn dus telkens een soort flashbacks over hoe alles begon en hoe het evolueerde tot het drama dat geleid heeft tot het besluit van Johanne om de opnames te maken.
Door deze verhaalstructuur te gebruiken verwacht de auteur wel een zekere leesbereidheid bij de lezer. De puzzelstukjes die worden aangereikt, prikkelen de lezer wel om verder te lezen om het hoe en waarom te achterhalen. De tekst leest vlot, maar de lezer moet er wel zijn/haar aandacht bij houden.
Doorheen de opnames leert de lezer ook de verschillende personages kennen. Die worden levensecht en herkenbaar beschreven en ook de gebeurtenissen tot het drama zijn realistisch verwoord. Het verhaal is niet zozeer spannend maar doordat de lezer wordt geprikkeld blijft hij/zij geboeid.
Een verhaal over een al dan niet toevallige samenloop van omstandigheden die tot een drama leidden. Beslist de moeite waard om te lezen.

Pol Van Damme - mei 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Esther Sprikkelman

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2017

ISBN
9789047708704

Aantal pagina's
148

Prijs
€14,95