Bijbel – Verhalen uit het Oude Testament

aanrader Coverafbeelding van: Bijbel – Verhalen uit het Oude Testament

Trefwoord(en)
religie
geloof
geschiedenis
verhalenbundel

Genre
prentenboek

Vanaf
10 jaar

Deze selectie bijbelverhalen is een waar meesterwerk op indrukwekkend groot formaat (38cmx28cm). Meesterkunstenaar Sassafras De Bruyn tekent en schildert zich een weg doorheen het Oude Testament, deskundig bijgestaan door professor Bénédicte Lemmelijn, professor Oude Testament aan de faculteit Theologie en Religiewetenschappen aan de KULeuven. Sylvia Vanden Heede hervertelt de oorspronkelijke verhalen op een heldere en toegankelijke wijze voor het jonge doelpubliek.
Het scheppingsverhaal, de zondvloed, Jozef naar Egypte, de tien plagen, de tien geboden, David en Goliath, het verhaal van Job, en vele andere gekende en minder gekende verhalen, 35 in totaal. De selectie is chronologisch weergegeven volgens de plaats in de bijbel, maar je kan ze natuurlijk in eender welke volgorde lezen.
Vanden Heede schrijft haar versies neer met vlotte pen. Zij respecteert de originele verhalen, maar maakt ze toegankelijker en snediger voor een jong doelpubliek. Haar korte zinnetjes lees je met gemak en plezier (voor). De verhalen staan afgedrukt in een klein, bescheiden lettertype tussen de prenten door. Want deze magistrale, dubbele paginagrote prenten in een combinatie van potlood, krijt en aquarelverf spelen duidelijk de hoofdrol.
De Bruyn verbeeldt de bijbelverhalen met al evenveel respect voor de geschiedenis. Haar taferelen baden in een aangename zachtheid dankzij de warme kleuren. Zij schetst grootse taferelen waar heel wat op te bekijken valt. Mensen van vlees en bloed bevolken die locaties met duidelijke expressie en een vlotte beweeglijkheid. Wat het geheel doet leven.
Als mooie extra lees je doorheen de prenten, in een kleiner lettertype, fijne ‘weetjes’ die fragmenten uit de verhalen verklaren of toelichten. Deze zijn moeilijker te lezen voor kinderen, dus ideaal voor volwassenen (die ze op hun beurt wel zullen transponeren als nodig).
Tot slot nog even de doorgedreven vormgeving bewonderen van de hand van Nele Reyniers. Het maakt het geheel tot een niet te missen esthetische klepper van formaat.
Een aanrader al van op het eerste zicht!

Eric Vanthillo - juli 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Sylvia Vanden Heede

Illustrator
Sassafras De Bruyn   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2017

ISBN
9789401441094

Aantal pagina's
80

Prijs
€24,99